Rusland telde 7 uitbraken. De ziekte wordt verspreid door wilde zwijnen. Omdat de Afrikaanse varkenspest zich sneller verspreidt in het warme seizoen, verwacht de Russische veterinaire analist Eugene Gerden dat de komende maanden het aantal gevallen in Rusland zal stijgen. "Ervaring leert ons dat de Russen de afgelopen jaren de ziekte niet beter onder controle hebben gekregen", zegt hij op Global Meat News.

Ook in Litouwen werden nieuwe uitbraken gemeld. Reden voor de Wit-Russische autoriteiten extra maatregelen te nemen om te voorkomen dat besmette producten en levende dieren het land binnenkomen vanuit de Baltische staten.

Ook in Polen lijkt de situatie te verslechteren. "Een paar dagen geleden meldde het hoofd van de Poolse veterinaire dienst dat het 43e geval van Afrikaanse varkenspest was vastgesteld." Het besmette wilde zwijn werd aangetroffen in een regio waar de ziekte nog niet eerder gemeld was. De pest lijkt zich steeds verder te verspreiden.

Bedreiging voor de varkenshouderij in Rusland en Oost-Europa
Meer en meer deskundigen en marktspelers beginnen de Afrikaanse varkenspest in Oost-Europa als een bedreiging te zien voor de varkenshouderij in Rusland en Oost-Europa. Dat betekent dat zij afhankelijk zouden worden van geïmporteerd varkensvlees en zelf geen eigen ziektevrije varkenshouderij meer kunnen opzetten.

De Wereldvoedselorganisatie (FAO) kiest daarom voor een nieuwe aanpak. De organisatie is samen met de Defense Threat Reduction Agency/United States Strategic Command Center for Combating Weapons of Mass Destruction (DTRA/SCC-WMD) een project gestart om de varkenspest onder controle te krijgen en verdere verspreiding te voorkomen.
Het een-jarige project richt zich op Armenië, Georgië, Kazachstan en Oekraïne, met ondersteuning door lokale partijen en regionale autoriteiten.

Landenspecifieke bewustmaking en 'train-the-trainer'
Uitgangspunt van de aanpak is dat onvoldoende gedeelde kennis bij het tegengaan van verspreiding het probleem is. Het project is bedoeld om "een alomvattend en duurzaam regionaal netwerk van kennis en expertise op te bouwen voor de controle op en het voorkomen van Afrikaanse varkenspest. Deze kennis zal worden vertaald in landenspecifieke bewustmakingscampagnes en een 'train-the-trainer-waterval'. Landen zullen regionaal dierenartsen trainen. Zij zullen vervolgens boeren en andere stakeholders in de varkens- en varkensvleessector opleiden", aldus Global Meat News.

Fotocredits: 'Wild boar', vlod 007
Dit artikel afdrukken