In 2019 fuseerden de plantenkwekerijen Leo Ammerlaan, Van der Lugt en Grow Group tot Plantise. Het bedrijf van 50 ha onder glas zet in normale jaren €80 miljoen om met ruim 200 vaste personeelsleden en 400 flexkrachten. Het teelt jonge planten voor de warme en koude groenteteelt en sierteelt in Nederland. Het is ook In het buitenland actief en participeert in tuinbouwbedrijven in Tunesië, Frankrijk, Zuid-Afrika en de Filipijnen.
Als de gasprijs daalt, is het bedrijf dan ook weer interessant voor een nieuwe eigenaar die vertrouwen heeft in de wereld van voor de oorlog om OekraïnePlantise kreeg nog maar 10% van het normale ordervolume binnen vanuit de sierteelt. In die markt draait het bedrijf normaal gesproken vooral op orders die andere telers niet meer aan kunnen. Omdat de vraag grotendeels is weggevallen, blijft het orderboek van Plantise zo goed als leeg.
Het bedrijf is een kernspeler in de productie van jonge planten voor de kasteelt van tomaten, komkommers, paprika's en aubergines. Ook op het terrein van de voedingstuinbouw zag het de orders sterk terugkopen en kon het de gestegen kosten voor energie en arbeid niet meer dekkend doorberekenen aan zijn afnemers. Het heeft te weinig eigen vermogen om het tekort te kunnen opvangen en de bank weigert extra leningen. Daarom besluit de directie van Plantise tot 'gecontroleerde afbouw' van zijn Nederlandse activiteiten.
Vermeulen noemt het besluit van de overheid om de minimumlonen met 10% te verhogen als een laatste druppel voor het besluit. "Dat geeft een enorme duw de verkeerde kant op." Ook vreest hij de looneisen van de vakbonden die tot 17% loonsverhoging willen gaan eisen.
Het bedrijf had zijn gasinkoop niet geregeld op basis van een langjarige contract tegen gunstig tarief. Plantise zal in Nederland geleidelijk afbouwen en verwacht uiterlijk maart 2023 helemaal te stoppen. Door de geleidelijke afbouw hoopt het bedrijf "zo min mogelijk nevenschade" te veroorzaken in de keten. Vanaf nu neemt het geen nieuwe orders meer aan en zal het bestaande orders zo goed mogelijk uitvoeren. Vermeulen hoopt dat hij zijn vaste medewerkers "tijd en financiële ruimte" kan bieden om een andere baan te zoeken. "Dat is op dit moment het beste dat ik voor hen kan doen.”
Vakblad GFActueel meldt dat Nederland vrijwel platligt qua opkweek, terwijl Franse opkwekers van jong plantgoed wél planten, maar later dit jaar. Dat betekent een verschuiving van basisproductie Nederland uit én dure inkoop van jonge planten komend seizoen. De productiecapaciteit van Plantise is dan eigenlijk weer nodig om de prijzen te laten dalen. Als de gasprijs daalt, is het bedrijf alweer interessant voor een nieuwe eigenaar die vertrouwen heeft in de wereld van voor de oorlog om Oekraïne.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Waar je nu een contract voor kunt krijgen hangt af van de periode waarvoor je het contract afsluit. Zoek eens op TTF gas futures, dan krijg je een idee van wat de prijzen zijn.
Vroeger dus? Maar waar kun je nu een contract voor krijgen dan? Mijn contract loopt 1 Jan. af en mijn leverancier kon nog niks aanbieden maand geleden. Ze adviseerden me ergens anders te gaan kijken;)
Willem#9, goed lezen.
#5 Dus tuinders kunnen nu voor 0,18 euro per m3 aan gas komen?
#6/7 Piet, Henric, stippen beide de onderliggende structuur aan van Plantise. Het uitgegane persbericht leest voor mij als de helft van het verhaal.
Beëindigen de activiteiten, maar over de onderliggende assets, dan wel marktpositie wordt niks gezegd.