Als dit een herkenbaar beeld is, dan is dat zo. Het kaasplateau dat je op tafel zet als afsluiting van een feestelijk diner, of ter opluistering van je borrel, ziet er na korte tijd al uit als een slordig slagveld vol kruimels, korstjes of uitlopende restjes die je met geen mogelijkheid nog fatsoenlijk op een toastje krijgt. Dat lot kan zowel 'Hollandse' als buitenlandse kazen treffen.

Hoe snij je je kaasje?
The Huffington Post schiet te hulp, met name natuurlijk voor Amerikanen die nog grotere buitenlandse kaassnijklunzen zijn dan wij. In een illustratief artikel (ja letterlijk, met plaatjes) wordt de etiquette van het kaas (aan)snijden helder uit de doeken gedaan. Een driehoekje brie snij je in lange dunne puntjes. Een piramide van geitenkaas keurig rechtop in partjes. Een punt Goudse kaas hoort eerst 'dwars op de draad' in reepjes en vervolgens 'verticaal' in plakken gesneden te worden. Te moeilijk om het je voor te stellen? Klik het bronartikel open en de heldere tekeningen vertellen je meteen hoe het hoort.

Een attente gastvrouw of -heer kan de kaasjes ook van te voren al op de juiste manier aansnijden, suggereert The Huffington Post.
Dit artikel afdrukken