BN de Stem bracht het nieuws in duidelijke woorden: Grote bedrijven in Brabant moeten vrezen voor de houdbaarheid van hun vergunning, nu de rechter een natuurvergunning voor de Amercentrale in Geertruidenberg ongeldig heeft verklaard. Milieuorganisatie MOB eist nu al dat de provincie Noord-Brabant de natuurvergunningen intrekt voor twee grote Brabantse bedrijven, Isover en Sabic. Volgens MOB kan de provincie niet anders, na de uitspraak over de Amercentrale.

Het nieuws volgt op een samenloop van omstandigheden. Volgens de rechter kreeg de Amercentrale onterecht verhandelbare ongebruikte stikstofrechten toebedeeld. Dat bleek ook het geval bij isolatiebedrijf Saint Gobain Isover in Etten-Leur. Het lijkt erop dat het laatste bedrijf voor een half miljard euro gratis rechten op zijn balans mocht activeren om bestuurlijk voor emissierechten te zorgen.

Volgens BNDe Stem zijn de aan Sabic en Isover vergunde rechten slechts het topje van de Brabantse ijsberg aan geactiveerde fictieve stikstofemissies. Als die allemaal vervallen, is de stikstofruimte al snel veel kleiner dan beleidsmakers verwachten. Dat dringt niet alleen boeren, maar ook bouw en mobiliteit in Nederland terug.

Reageer
  • Deel
Druk af