De grote Amerikaanse handelsbanken zochten na de hypotheekcrisis die in 2008 leidde tot een wereldwijde bankencrisis, massaal de boer op. Ze waren op zoek naar mogelijkheden voor financieringen met een veilig onderpand in de vorm van land. Inmiddels staat bijna $427 miljard uit, tegen (een door het ministerie van Landbouw voor inflatie gecorrigeerd bedrag van) $317 miljard aan het einde van het vorige decennium.

Reuters meldt dat de grote banken zuinig zijn geworden met kredietverlening aan de agrarische sector. De rentabiliteit loopt terug en boeren maken verlies, zodat rente en aflossing niet betaald kunnen worden. Aanvullende financiering van de verliezen is nodig om de bedrijven operationeel te houden. Lokale banken hebben geen andere keuze en breiden hun agrarische kredietportefeuille nog altijd uit, schrijft Reuters.

Volgens Michelle Bowman van de Amerikaanse Centrale Bank (Federal Reserve) staat de Amerikaanse agrarische sector er weinig rooskleurig voor. Tijdens een bankenconferentie dit voorjaar verklaarde ze dat de fors teruggelopen boereninkomens een 'verontrustende echo' laten horen van de Amerikaanse boerencrisis in de jaren '80 van de vorige eeuw. Toen daalden de prijzen van land en de opbrengsten van graan en soja, terwijl de vraag naar krediet de pan uit rees. Die crisis resulteerde in massale betalingsachterstanden, faillissementen en gedwongen verkopen.

De regering-Trump verergert de situatie door boeren hun exportmogelijkheden naar China te ontnemen. Boeren klagen en willen dat Trump zijn handelsoorlog tegen China staakt.
Reuters - Wall Street banks bailing on troubled U.S. farm sector
Reageer
  • Deel
Druk af