Mobiele slachthuizen
Weyts sprak zijn duidelijke woorden in reactie op de Brusselse plannen om vier mobiele slachthuizen in te zetten bij komende Offerfeest in september. De Brusselse minister-president Rudi Vervoort (socialist) en staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) willen vier tijdelijke slachtinstallaties inzetten in Schaarbeek, Anderlecht, Molenbeek en de stad Brussel. Daar zullen dagelijks 800 schapen kunnen worden geslacht.
Per decreet
In Vlaanderen geldt reeds een verbod op onverdoofd slachten op die tijdelijke slachthuizen. Moslims eisen echter de vrijheid om de dieren ritueel en dus onverdoofd te kunnen slachten. Weyts ziet geen weg om in goed overleg tot goede procedures die dierenwelzijn garanderen te komen. Hij zegt: "De dag dat er overleg gepland was, is er een nieuwe juridische actie tegen mij gestart. Dan stopt de dialoog natuurlijk. Ik heb al tal van alternatieven op tafel gelegd. Maar die wil men niet. Ik denk dat als je wil vooruitgaan, je naar een decretaal verankerde regeling moet gaan."
Coalitiegenoot CD&V (vergelijkbaar met het Nederlandse CDA) bepleit overleg met moslimorganisaties en is allang blij dat er niet meer heimelijk op binnenplaatsen en in badkuipen wordt geslacht.
Nederland, België
In Nederland bepleitte onlangs de toen recent aangetreden staatssecretaris Van Dam een aanscherping op de regels voor rituele slacht. Verwacht werd dat ritueel geslachte dieren daardoor onder meer uit België zouden worden aangevoerd.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
"N-VA heeft gevraagd om de stemming over een verbod op onverdoofd slachten uit te stellen. De meerderheidspartijen zullen de komende dagen verder overleggen om tot een "gedragen oplossing" te komen", schrijft Vilt vandaag.
Het is de bedoeling over twee weken opnieuw te stemmen. N-VA blijft voor een verbod: "we viseren geen doelgroep, dit gaat om dierenwelzijn". De partijen Open Vld en CD&V willen "meer dialoog tussen de verschillende geloofsgroepen omdat ze een eenzijdig opgelegd verbod niet zien zitten".
Toch wel bijzonder dat zo'n onderwerp een halszaak is om wel of niet in een regering te willen. Heeft dit de hoogste prioriteit bij die partij, of zijn er nog meer van dit soort taboe-onderwerpen (bv wel/niet mosselen levend in de pan, vissen met een haakje, naveltruitjes op school, wel/geen kolencentrales of kerncentrales of windmolens, wel/geen tolheffing etc). Beetje extremistisch is het wel.