De kinderen van migranten - Chinezen die uit het achterland naar de stad trekken - worden niet meer overvoerd door hun grootouders. Dat concludeert onderzoek onder ouders, grootouders en leraren in de stad Guangzhou, in Zuid-China.

In het achterland wonen de grootouders vaak in bij het gezin. Veel mensen van deze generatie zien een dik kind als een symbool van gezondheid en succes, met als gevolg dat zij hun kleinkinderen overvoeren in een heel beschermde omgeving. De ruimte om te spelen op het platteland en de afwezigheid van stress compenseren die neiging weliswaar, maar het gedrag van grootouders is merkbaar in het gewicht van eigentijdse kinderen buiten de stad. In de stad zijn kinderen van migranten niet zelden dunner. Niettemin kunnen ook zij wel degelijk te dik worden in de stad. Dat komt omdat ze vaker in onveilige buurten wonen, ontsnappen aan ouderlijke controle, minder buiten kunnen spelen en gemakkelijker in aanraking komen met ongezond eten.

In China heeft 15% van de kinderen tussen 7 en 18 jaar overgewicht of obesitas. Dat komt neer op 30,4 miljoen kinderen. “We moeten leren begrijpen hoe de omgeving van het kind tegen obesitas aankijkt. De resultaten van deze studie laten zien dat er verschillende soorten interventies nodig zijn om kinderobesitas tegen te gaan,” aldus de onderzoekers.
Dit artikel afdrukken