Slechts 37% van de voedselportfolio (zonder diervoeding, babyvoeding, medische producten en koffie) van Nestlé haalt meer dan 3,5 van de 5 sterren volgens de Australische Health Star rating. Internationale (onderzoeks)groepen gebruiken dit systeem om producten aan de hand van sterren te beoordelen op gezondheid. De maker van KitKats, Nesquik en Maggi hanteert de drempel van 3,5 ster als een ‘erkende definitie van gezondheid’. Deze producten zijn goed voor ongeveer de helft van Nestlé’s totale jaaromzet.

Categorieën waarvan bijna het gehele assortiment niet voldoet aan de drempel van 3,5 ster zijn dranken (96%) en zoet- en ijswaren (99%). Productgroepen waarvan het merendeel wél de drempel haalt zijn water (82%) en zuivelproducten (60%).

De afgelopen 7 jaar haalde Nestlé naar eigen zeggen 14-15% van de suiker en zout uit zijn producten. Maar productverbetering gaat niet al deze producten opeens gezond maken, verwacht het bedrijf. Voor bedrijven is het een harde kluif om voedingsmiddelen gezonder te maken, erkent ook voedingskundige en coryfee Marion Nestle tegenover de Britse zakenkrant. “Wetenschappers proberen er al jaren achter te komen hoe ze het zout- en suikergehalte kunnen verlagen zonder het smaakprofiel te veranderen en - je raadt het al - dat valt niet mee.”

De afgelopen jaren maakt Nestlé werkt van gezondere voeding en de strijd tegen obesitas. Het voedingsconcern neemt zijn interne voedingsnormen onder de loep en werkt aan het actualiseren van zijn voedings- en gezondheidsstrategie.

In de nu uitgelekte presentatie vraagt het bedrijf zich hardop af of een merk dat expliciet inzet op gezondheid wel producten moet verkopen die een rode E scoren op de Nutri-Score (producten met de minst gunstige samenstelling). Met andere woorden, moet Nestlé bepaalde merken die niet bij deze strategie passen niet afstoten? Ondanks de gezonde twijfel, laat Nestlé wel ruimte voor meer dan alleen gezond spul. Het bedrijf laat aan de krant weten dat het ook gaat om de balans. "Dit betekent dat er ook met mate minder gezonde voeding geconsumeerd kan worden."
Dit artikel afdrukken