De motie brengt geen wettelijke verplichting voor de regering met zich mee, schrijft de BBC.
Oppositieleider Jeremy Corbyn strijkt op Twitter met de eer:


Corbyn krijgt meteen kritiek te verduren. Schotland en Wales zijn immers ook landen, al maken ze deel uit van Groot-Brittannië. Beide landen gingen het Lagerhuis in Londen eerder deze week al voor.

De klimaatkoorts volgt op de protesten van de Extinction Rebellion in Londen. Demonstranten blokkeerden delen van de stad en eisten strenge maatregelen die al op korte termijn werkelijkheid moeten worden.

'Net Zero'
Wat die klimatologische noodtoestand inhoudt, werd gisteren wat duidelijker. De gezaghebbende Commission on Climate Change bracht haar voorstellen voor nieuwe klimaatdoelstellingen naar buiten.

Tot op heden had Groot-Brittannië zich vastgelegd op een reductie van broeikasgasuitstoot met 80% ten opzichte van de niveaus van 1990. De commissie maakt die doelstellingen ambitieuzer: in 2050 moet Groot-Brittannië de nul-uitstoot bereikt hebben, 'Net Zero'. Groot-Brittannië heeft een morele verantwoordelijkheid en moet leiderschap tonen: "Groot-Brittanië, het eerste industrieland ter wereld, heeft de morele plicht om leiderschap te tonen omdat het land historisch gezien een groter aandeel in 's werelds broeikasgas heeft."

Critici veroordelen de plannen. De klimaatactivisten van de Extinction Rebellion vinden 2050 te laat en vinden dat de doelen al in 2025 gerealiseerd moeten zijn; economen spreken daarentegen van 'economische zelfmoord'.

Het plan voorziet in een mix van maatregelen. Ook van de gemiddelde Brit wordt een bijdrage verwacht, overigens zonder dat dat tot grote ongemakken zou moeten leiden. De DailyMail zet het overzichtelijk op een (niet onbekend klinkend) rijtje:
  • Zet de (slimme) thermostaat niet hoger dan 19°C

  • Zet de CV-ketel niet hoger dan 55°C

  • Gebruik LED-lampen

  • Isoleer het huis en installeer dubbel glas

  • Vervang de gas-boilers door warmtepompen

  • Eet 20% minder vlees en zuivel

  • Vlieg minder (neem de trein)
Dit artikel afdrukken