Groot-Brittannië kan desgewenst de procedure om uit de Europese Unie te stappen, eenzijdig stopzetten. Dat is de opinie van advocaat-generaal Manuel Campos Sánchez-Bordona van het Europees Hof van Justitie, schrijft het FD.

Na het referendum van 23 juni 2016 riep het Verenigd Koninkrijk op 29 maart 2017 artikel 50 in, waarmee een 2-jarige periode begon waarin de EU en de Britten onderhandelden over de voorwaarden van het Britse vertrek uit de EU. Over het daaruit resulterende akkoord debatteert het Britse parlement de komende dagen. Op 11 december is de allesbeslissende stemming, waarbij premier Theresa May vooralsnog niet op een meerderheid voor haar deal lijkt te kunnen rekenen.

Om duidelijkheid te krijgen over het stopzetten van de artikel 50-procedure als mogelijk alternatief scenario bij het afwijzen van de deal, maakten enkele Schotse parlementsleden de zaak bij het Europees Hof aanhangig. De advocaat-generaal "stelt nu dat artikel 50 er niet toe mag leiden dat een lidstaat tegen zijn wil de EU moet verlaten. Dat kan gebeuren als unanimiteit is vereist bij een intrekkingsverzoek en één lidstaat dat verzoek frustreert," schrijft de krant. Het Hof moet nog uitspraak doen, maar de rechters van het Hof volgen doorgaans de opinie van de advocaat-generaal.
Het Financieele Dagblad - VK mag brexitverzoek intrekken, zegt adviseur van EU-hof
Reageer
  • Deel
Druk af