Cécile Janssen
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


"Grietje Kooistra (60) van de oliebollenkraam op het Overwinningsplein in Groningen vindt de AD-smaaktest zo’n smeerlapperij dat ze haar bollen heeft teruggehaald", schrijft het Dagblad van het Noorden. De oliebollenbakster werd door een collega ingeseind dat de AD-keurmeester op pad was. Toen ze de keurmeester herkende liep ze naar zijn auto toe, gaf een tik op het raam en haalde haar oliebollen terug.

Grietje heeft het niet zo op de jaarlijkse oliebollentest van het Algemeen Dagblad. "Het gaat er niet om dat ze onze oliebollen niet lekker vinden. Dat kan. Het gaat om de teksten die ze erbij schrijven. Die zijn verschrikkelijk." Als voorbeeld citeert het Dagblad van het Noorden de beoordeling die een Groningse collega-oliebollenbakker vorig jaar kreeg: "Vettig aanvoelend bolletje, prima geschikt om een fietsketting mee te smeren. Dit moet je niet willen eten. De korst is knagen op een stuk scheepstouw. Waar is het teiltje?". De Groningse oliebollenbakkers hebben meer grieven. Ze vinden de test "oneerlijk" omdat bakkers te horen krijgen wanneer het AD langskomt. En 'noorderlingen' houden nu eenmaal van andere oliebollen: "In het westen eten ze liever zware bollen. Groningers houden van luchtige oliebollen. Het is een kwestie van smaak.” Toch doen ze mee. Want, zegt Mariëlle Smook, die vorig jaar een 1,5 scoorde, "Wie weet wat ze schrijven als je ze weigert."

Hoofdredacteur Hans Nijenhuis geeft toe dat de teksten van vorige edities een soms wel erg negatieve toon hadden. Voor de 25e (jubileum)editie van de Oliebollentest, waarvoor dit jaar maar liefst 250 kramen bezocht worden, zal het er anders aan toe gaan. "Het gaat om het vinden van de beste oliebol, niet de slechtste.”

Of de 'ik-bijt-terug'-actie van Grietje is ingegeven door de berichten over de Haringtest van het AD, weten we natuurlijk niet zeker. Maar onwaarschijnlijk is het niet.

Dit artikel afdrukken