Reden voor het RIVM een nieuwe norm voor te stellen, en het ministerie om die norm te gaan toetsen én toe te passen. Sinds 8 juli mag in de natuur en in landbouwgrond niet meer dan 0,1 microgram PFAS per kilo droge grond voorkomen.
In 85% van de onderzochte grondmonsters wordt de norm overschredenDie norm blijkt onmiddellijke en grote gevolgen te hebben voor grondverzetbedrijven, grondmakelaars, grond- en grindafgravers, hoveniers, bouwbedrijven, baggeraars en transporteurs. In 85% van de onderzochte monsters wordt namelijk de norm overschreden. Branche-organisatie Cumela sloeg vorige week alarm: "Waar moeten we heen met onze mensen en onze grond?" Volgens een enquête vreest de sector nog voor het einde van het jaar zesduizend mensen te moeten ontslaan en dreigt voor 25 tot 30% van de werkgevers over een maand al een faillissement, schrijft Trouw.
De Branchevereniging Bouwend Nederland meldt dat er sinds juli "honderden bouw-, bagger- en waterbouwprojecten stil zijn gelegd door provincies, gemeenten en waterschappen." De Nederlandse Vereniging voor Waterbouwers schat het omzetverlies op zo'n €900 miljoen.
Afgelopen vrijdag vond er overleg plaats tussen de sector en de staatssecretaris. Van Veldhoven sprak van een constructief overleg. Van Veldhoven: "PFAS is echt rotzooi, breekt niet meer af. We hebben het RIVM gevraagd wanneer die stof precies effect heeft op de gezondheid. Aan die norm houd ik me. Ik vind het heel belangrijk dat we de gezondheid waarborgen. Met elkaar moeten we op zoek naar wat er nog wél onder die normen kan, want daar is best veel onduidelijkheid over. Daardoor liggen er misschien nodeloos projecten stil. Dat willen we allemaal voorkomen." Het ministerie gaat samen met de branches op zoek naar manieren om wel werkzaam te kunnen blijven.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Zo zijn er meer microben, bijv. die nonylfenol uit rioolwater verwijderen... maar om dit een 'oplossing' te noemen voor al die duizenden schadelijke chemicaliën/ vervuilingen?? Voor alles waarmee de mens - en wereld - enorm belast wordt - direct en indirect? Dat gaat niet werken zo. Kan hooguit een beetje helpen, maar radicale omschakelingen zijn hard nodig. In energie en in chemie productie.
Voorzichtig positief nieuws vanuit Princeton University, Engineering School:
"Microbe chews through PFAS and other tough contaminants." ScienceDaily. ScienceDaily, 18 September 2019.
Wetenschapppelijke bron:
Shan Huang, Peter R. Jaff;. Defluorination of Perfluorooctanoic Acid (PFOA) and Perfluorooctane Sulfonate (PFOS) by Acidimicrobium sp. Strain A6. Environmental Science & Technology, 2019; DOI: 10.1021/acs.est.9b04047
Dat is appels met peren vergelijken Theo Jonkhart …. bovendien is het een het gevolg van het ander.... (en wat niet direct in ons lichaam komt, komt er weer indirect in terug via bijv. fijnstof inademen, drinkwater, agrarische en marine producten). Smerige chemie (ook petrochemische brandstof - of het nu diesel is of 'verrijkte' benzine/ kerosine) die overal massaal aan de basis ligt... terwijl betere alternatieven die er ook vele zijn nauwelijks aandacht krijgen / op de schap blijven liggen (zoals een waterstofeconomie).
Nu nog wachten op het doordingen in het bewustzijn alle rotzooi die in stenen en cement verwerkt wordt - zoals gifhoudend (zoals zware metalen, dioxines, radon) vliegas van kolencentrales.... stenen en beton die allemaal weer vergaan tot stof... van de enorme invloed van perchloor verbindingen in brandstoffen en in die ammunitie (ook vaak uranium bevattend, en altijd aluminium) die overal massaal ter wereld explodeert (die ook de ozonlaag verder aantasten)…. nanoplastics die een veel grotere invloed hebben dan voorheen gedacht... ga maar door....
ps Goretex is onlangs overgeschakeld op PFOA vrije waterwerende kleding/ schoeisel.... keramische pannen ipv Tefal met Genx/ PFOA zijn al lang beschikbaar.... er zijn wel wat positieve ontwikkelingen, maar veel te weinig (toegepast).... en vaak wordt de ene verdoemde schadelijke chemische stof vervangen door een andere chemisch vergelijkbare...
Alleen al het lichaam van de gemiddelde pannekoekenetende, leidingwaterdrinkende regenjassendrager bevat 0,4 µg perfluoroctaanzuur (C8) per kilo en dan een partijtje moeilijk doen over 0,1 µg in de bodem. Het moet niet gekker worden.