Met die sponsoring eert Grolsch zijn geboortegrond. Sinds 2004 staat er geen brouwerij meer in Groenlo. Grolsch bouwde een hypermoderne brouwerij in Boekelo, en verliet zijn historische roots. Groenlo was in rouw gedompeld, al wordt er niet minder Grolsch om gedronken. Andere biermerken zul je in Groenlo niet tegenkomen in de horeca of zelfs bij de Gall&Gall.
Verzakelijking en afstand
Volgens Tom Rooks, uitbater van café annex Grolschmuseum Brouwhuys De Lange Gang, is Groenlo inmiddels wel over z'n historisch verlies heen. Het afscheidsproces was eigenlijk al in 1922 ingezet, toen de familie De Groen in Enschede een brouwerij overnam. Daar was de verbondenheid met alle werknemers al stukken minder dan in Groenlo, waar hele gezinnen in de brouwerij werkten. In de jaren '80 ging Grolsch naar de beurs en namen 'de paternalistische De Groens' - die zorgden dat hun personeel goed kon leven, zoals zij dat goed achtten - afstand van het familiebedrijf. 'Met de overname door de Zuid-Afrikaanse/Britse brouwer SABMiller in 2008, trad de verzakelijking definitief in.'
Groenlo moest zichzelf opnieuw uitvinden. Dat is gelukt. In de Achterhoek, en Twente, drink je niets anders dan een lekker eigenzinnige 'beugel'. In de rest van de wereld geniet je misschien wel van Grolsch kunst. Kijk maar:
Fotocredits: 'Mr Grolsch', David Muñoz
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het is Grolle of Grol. Grolloo ligt in Drenthe.
400 jaar ervaring, proef het niet terug. Er zijn in en buiten onze landsgrenzen talloze brouwers die nog geen fractie van deze ervaring hebben en al interessantere brouwsels produceren. Het bier van de grote jongens in Nederland, ook hun zogenaamde speciaalbieren, wordt vlakker en vlakker van smaak, allemansvrienden. Wat rest is verpakking en wat opgepoetste historiek. "Gebrouwen naar eeuwenlange traditie," welke traditie mag Joost weten.
Het bier in kwestie (bovengisting) bestond tweehonderd jaar geleden niet. Hoe dan. Net zo gek als Stella Artois die "1366" op zijn flesjes zet.
O, en de beugelfles is een Duitse oorlogsuitvinding van honderd jaar geleden (WOI)
En Grolsch zendt vanavond ter gelegenheid van zijn verjaardag een speciale jubileumcommercial uit. De afgelopen maand zonden tientallen bekende en onbekende Nederlanders videootjes in van hoe zij een beugelfles laten 'ploppen'. En dat alles op de bekende 'vakmanschap is meesterschap'-tune!
Gemist? Na vanavond op de Grolsch-social media kanalen, site en YouTube, meldt De jarige in een persbericht.