Investeringsmaatschappij NPM Capital is eigenaar van HAK, de Brabantse fabrikant van gezonde gemaksgroenten en -maaltijden in conservenverpakking, glas en staakten. De investeerder is van plan zijn belang te verkopen aan de Russische voedselproducent KDV Group. Beide partijen hebben inmiddels een voorlopige koopovereenkomst getekend.

Dat meldde HAK zaterdag in een persbericht. KDV is 25 jaar geleden opgericht door de inmiddels in Australië woonachtig miljardair Denis Shtengelov. Het bedrijf maakt vooral chocola, koek en snacks voor markten in Oost-Europa, Rusland en China. Het bestrijkt de hele voedselketen, van teelt, grondstoffenverwerking en productie tot en met verkoop en distributie van honderden merken. KDV heeft vestigingen in 13 landen, verkoopt producten in 35 landen en telt ruim 20.000 werknemers.

KDV en HAK lijken complementaire belangen te hebben die het nieuwe aandeelhouderschap een goede match laten zijn. Groentefabrikant HAK uit Giessen wil internationaal zijn vleugels beter uit kunnen slaan - HAK heeft al sinds 2017 een eigen vestiging in Duitsland - en KDV wil voet aan de grond krijgen in West-Europa.

Denis Shtengelov van KDV zegt over HAK dat hij het Nederlandse bedrijf wil helpen in zijn Noordwest-Europese thuismarkt met 100 miljoen consumenten de eerste groeiversnelling te realiseren. Timo Hoogeboom, CEO van HAK, zegt dat het uitgangspunt voor de deal was dat de nieuwe aandeelhouder de plantaardige missie en strategie van HAK moest ondersteunen. "Uit de gesprekken die we met KDV hebben gehad wordt dat bevestigd en is duidelijk dat HAK autonoom blijft opereren."

Hoogeboom zegt samen met KDV de internationale marktpositie van HAK te willen versterken vanuit zijn missie om mensen te helpen meer groenten en peulvruchten te eten. Na de zomer starten KDV en HAK met het uitwerken van hun gezamenlijke groeiplannen. "Eén ding is zeker", zegt Hoogeboom, "we zullen onze koers met groter verzet gaan inzetten."

Financiële details van de transactie hebben NPM Capital en KDV niet bekend gemaakt. De ondernemingsraad van HAK moet nog met de wisseling van de aandeelhouders instemmen.
Reageer
  • Deel
Druk af