Onderzoek onder 14.000 deelnemers aan de Health Survey for England (2010 en 2011) lijkt te wijzen op een verband tussen de consumptie van groenten en fruit en mentaal welzijn. De onderzoekers (University of Warwick) merkten op dat 33,5% van degenen die aangeven een hoog mentaal welzijn te genieten (op basis van de Warwick-Edinburgh Mental Welbeing Scale), 5 of meer porties groenten en fruit per dag aten, terwijl maar 6,8% van degenen die minder dan 1 portie per dag consumeren in dezelfde 'gelukkigere' categorie viel.

Tevreden mensen eten meer groenten
Van degenen die zichzelf een hoog mentaal welbevinden toedichtten, at 31,4% drie tot vier porties groenten en fruit per dag, en 28,4% 1 tot 2. Dat gold voor zowel mannen als vrouwen. Voor mensen die alcohol gebruiken en last hebben van overgewicht werd alleen een associatie gevonden met een laag mentaal welbevinden.
Onderzoeksleider Saverio Stranges zegt op FoodNavigator: "Deze nieuwe bevindingen lijken er op te wijzen dat fruit en groente een potentiële rol spelen als stimulans van niet alleen het fysieke, maar ook het mentale welbevinden van de bevolking".

Maar, zeggen de onderzoekers op FoodNavigator, de opzet van hun onderzoek maakt het niet mogelijk iets te zeggen over de 'oorzaak en (gevolg)tijdelijkheid' van de gevonden associaties. Ook ontbrak fysieke activiteit (bewegen) als factor in in hun dataverzameling. Bewegen is, zo kwam recent naar buiten, ook van invloed op ons mentale welbevinden.

Het onderzoek is gepubliceerd in The British Medical Journal.

Fotocredits: 'Happy Face Veggie Plate', kris krüg
Dit artikel afdrukken