Ecoloog Patrick Janssen, associate professor in Wageningen, vult op Twitter het lijstje aan. “Nieuwe aardappelen uit Israel, uien uit Egypte, sperziebonen uit Kenya, asperges uit Peru”. Een songfestival in het aardappelschap, kopte Foodlog nog recent.

“De aardappelen uit Israël waren zelfs biologisch. Als je zoals AH dit typisch Hollandse product uit andere werelddelen gaat halen dan snap je niks van het biologische gedachtengoed. Vrachtwagens, boten en vliegtuigen zijn nu eenmaal niet biologisch. En al die extra kilometers zijn een aanslag op het milieu”, aldus van der Wouw.


Van der Wouw hekelt ook het “wegmoffelen” van het land van herkomst in de kleine lettertjes in een hoekje van de verpakking. “Ook ik kom er af en toe pas thuis achter dat mijn groente uit een ander werelddeel komt, het is vaak amper te zien. Of de foutieve informatie op het winkelschap heeft me op het verkeerde been gezet.” Vandaar zijn klacht:

screenshot FW

Vorig jaar won foodwatch klachtenprocedures tegen AH en Jumbo over het op grote schaal verkeerd vermelden van land van herkomst in het winkelschap.

Waarom die groente van ver op momenten dat het er hier ook van barst? Als prijzen of condities elders gunstiger zijn dan hier, kopen handelaren daar in; zelfs als het hier bulkt van de boontjes. Dat is logisch in een vrije markt. Als consumenten het niet willen, moeten ze dat zeggen. Als het er genoeg zijn, passen supermarkten met plezier het aanbod aan. Laat het dus weten als je dat wilt.

Mochten onvoldoende Nederlanders het willen, dan kan altijd de regering nog kunnen besluiten import te verbieden op momenten dat Nederlandse boeren en tuinders genoeg oogst hebben. Maar is dat denkbaar binnen een democratie?

Overigens: de broccoli van hier is nu echt even op.
Dit artikel afdrukken