Foto's
De deelnemers aan het onderzoek maakten deel uit van The Rotterdam Elderly Study, een prospectieve cohort studie die al sinds 1990 loopt. Door middel van vragenlijsten over voedselconsumptie werd bepaald hoe goed de deelnemers zich hielden aan de Nederlandse richtlijnen Gezonde Voeding. Getrainde artsen maakten foto’s van de gezichten van de deelnemers, waarna een computerprogamma bepaalde hoeveel procent van het totale gezicht rimpels bevatte.
Enkele risicofactoren voor rimpels, zoals leeftijd, geslacht, BMI en roken, waren al bekend van eerdere onderzoeken. Ook in dit onderzoek kwam de relatie tussen deze factoren en rimpels naar voren. Ook enkele nieuwe factoren werden bekeken. Zo bleek dat dagelijkse energie-inname géén effect heeft op rimpels, en dat veel sporten bij zowel mannen als vrouwen juist wel zorgt voor meer rimpels. Een betere naleving van de Nederlandse richtlijnen gezonde voeding zou bij vrouwen zorgen voor minder rimpels; bij mannen werd deze associatie niet gevonden.
Toe maar, want door de opzet van de studie kan geen enkele oorzakelijkheid worden vastgesteldStress of een andere confounder
Vrouwen die hoog scoren op de Nederlandse index gezonde voeding hadden 4% minder rimpels. Ook mensen die veel fruit, aangevuld met yoghurt, melk en groente eten, hadden voor 3% minder rimpels. Een dieet met veel vlees, snacks, frisdrank, koffie en alcohol bleek te associëren met 3% méér rimpels. Een mediterraan dieet, met dagelijks een glas wijn, zorgde niet voor minder rimpels. Hoofdonderzoekster Selma Mekić liet zich op nu.nl ontvallen: “Het lijkt erop dat alcohol het effect van gezonde voeding teniet doet als het gaat om rimpelvorming.” Toe maar, want door de opzet van de studie kan geen enkele oorzakelijkheid worden vastgesteld. Dat geven de onderzoekers ook toe. Ze sluiten niet uit dat er verborgen invloeden (zogenoemde 'confounders') de uitkomst van de studie beïnvloeden. Zo kan het zijn dat niet sporten zelf zorgt voor meer rimpels, maar dat sporten vaak buiten gebeurt en de rimpels eigenlijk het gevolg zijn van een hogere blootstelling aan UV-straling. Mensen die bewust bezig zijn met gezond eten zouden ook weer meer zonnebrandcrème kunnen gebruiken en daardoor minder rimpels hebben. Hoger opgeleide mensen eten doorgaans meer groenten en fruit én hebben minder stress. Ook dat laatste zou best een verklarende factor kunnen zijn.
1 op 25
Köhler vraagt zich af of iemand de 4% minder rimpels zou opmerken; op 25 rimpels scheelt het er immers maar eentje. Niet roken scheelt 30% rimpels en ook een lage blootstelling aan UV-straling heeft al een groter effect dan gezond eten. Wie op latere leeftijd nog steeds een perzikhuidje wil hebben zal dus meer moeten doen dan enkel gezond eten. Het gaat goed beschouwd nergens over en is bedoeld om een media-effect te hebben.
Valse hoop en angst
Op Radio 1 was voedingsdeskundige en hoogleraar volksgezondheid Jaap Seidell (Vrije Universiteit) afgelopen vrijdag (vanaf minuut 11:25) duidelijk over dit soort rimpel-onderzoek: 'mij zegt het niets'. Hij hield een pleidooi voor het weglaten uit de media van nieuwe onderzoeksresultaten tot die echt ergens over gaan en er iets zinvols over te zeggen valt. Tot die tijd kunnen onderzoekers en media beter hun mond houden omdat ze het publiek alleen maar verwarren en valse hoop of angsten geven, zegt Seidell.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het is niet ijdelheid, maar hoogmoed die ten val komt.
Ik wilde even hier op in gaan:''Enkele risicofactoren voor rimpels, zoals leeftijd, geslacht, BMI en roken, waren al bekend van eerdere onderzoeken.'' BMI als risicofactor voor rimpels. Dat is dan een omgekeerd verband neem ik aan: lager BMI meer rimpels? En een dalend BMI laat ook rinpels los. Heel veel stalende voor-na foto's van gewichtsverliezers tonen een prachtig rank lijf met een gerimpeld koppie erboven (als het om afvallers boven een zekere leeftijd gaat).
En ja, wat anderen al eerder zeiden: je kunt geen oorzakelijke verbanden haken uit empirisch onderzoek. Je kunt trends weergeven als je sorteert op bepaalde variabelen, met bij elke nieuwe sortering komt er een andere trend naar voren. Een statisticus zei eens: cijfers zijn prachtig, je kunt ze laten zeggen wat je wilt. En een andere: je hebt leugens, grove leugens en statistiek.
En dan is er nog de blijvende vraag over het belang van dit soort onderzoeken. O, wacht, ik weet het al: er moet afgestudeerd en gepubliceerd worden.
'Gezond eten tegen rimpels' alsof rimpels onze gezondheid bedreigen.
Ons uiterlijk is belangrijker dan onze gezondheid, levensmiddelen moeten eerder lekker zijn dan gezond, de tijd nemen voor het bereiden van de maaltijd en het naar binnen werken is zonde van de tijd. En als we het over gezondheid hebben dan gaat het over afvallen, bloeddruk en diabetes.
Theo #13 noemt terloops zeaxanthine. Tot je dood nog kunnen lezen, geld pinnen, TV kijken, telefoneren, is een minder populair onderwerp dan rimpels onderdrukken.
Zij die een verwaarloosde macula hebben die vroegtijdig aan het degenereren is geslagen, zie je niet op Foodlog, want zij kunnen niets meer met internet. Mijn moeder ging groteletterboeken lezen, later helemaal niet meer lezen, geen geld meer pinnen, geen TV meer kijken: ze deed niet meer mee, ze bestond alleen nog voor de familie. Ook antioxidanten kunnen nog maar weinig afremmen want het is te laat. Ze zou liever invalide in een rolstoel zitten dan niets meer kunnen lezen. De macula kan niet zonder zeaxanthine, zoals de schildklier niet zonder jodium kan. Je hoeft niet te overdrijven, maar elke dag wat gojibessen als je niet dagelijks volop groentes en fruit eet (vooral rode en oranje) kan je deze ellende mogelijk besparen of uitstellen.
#9 ‘Mythe: Groente en fruit zouden kanker voorkómen. Bij mijn weten geen doorslaggevend wetenschappelijk bewijs voor.’
Jouw ‘weten’ zou ik maar eens rap bijstellen Simone Herzberger. Dit is toch heel andere koek en 26 jaar geleden zag men ook al een statistisch significant beschermend effect bij groente- en fruitconsumptie in 128 van de 156 onderzoeken. En zelfs die waardeloze appel – volgens M. Katan niets meer dan een zoete snack – spreekt anders dan hij ons wil laten geloven een aardig gezondheidswoordje mee.
Mythe van het niet werken van vitamine C bij verkoudheid berust mogelijk ergens, of is beïnvloed door, op de met fout op fout gestapelde meta analyse van Thomas Chalmers uit 1975 – die in weerwil van gezaghebbender conclusies een hardnekkig eigen leven is gaan leiden en tot de heilige graal der vitaminen bashers behoort. En vergis je vooral ook niet in de goji bessen welke boordevol zitten met zeaxanthine. Onontbeerlijk voor gezonde ogen, zodat feit en fictie beter zijn te onderscheiden.
#7, Jos, over omgekeerde duimen: ik deel beslist niet alleen duimen uit, omdat ik het ergens mee eens ben.
Ach, zolang ze mij met mijn 45e nog op 30 jaar schatten zit ik vast ontzettend goed met mijn groente en fruit inname.............