Het eten van meer groente en fruit eten zou het risico op een beroerte met bijna een derde terug kunnen brengen. Dat moet blijken uit een metastudie op basis van 20 onderzoeken waarbij 16,981 beroertes werden vastgesteld in een totale onderzoeksgroep van 760,629 deelnemers. De onderzoeken werden geselecteerd op de gegevens over het voedingspatroon van de deelnemers.

De onderzoekers, van de Qingdao University in China, kwamen tot de conclusie dat de mensen die het meeste fruit en groente aten 21% minder kans hadden een beroerte te krijgen in vergelijking met de mensen die de minste groente en fruit aten. Voor iedere 200 gram fruit die per dag gegeten werd nam het beroerterisico met 32% af, en voor iedere 200 gram groente met 11%. Vooral citrusvruchten, groene bladgroenten en appels en peren leken een een gunstig effect te hebben, schrijft Reuters.

De onderzoekers merken op dat zij niet met 100% zekerheid kunnen stellen dat groente en fruitconsumptie tot minder beroertes leiden. Ze wijzen er op dat er ook andere factoren zijn die de resultaten beïnvloeden. Zo leiden mogelijk mensen die meer groente en fruit eten een over het algemeen gezonder leven.

Het onderzoek is verschenen in Stroke.
Dit artikel afdrukken