imageDat wordt een lastige.

Moet er nou wel of geen extra belasting op Cup-a-Soup met Ik Kies Bewust maar nog steeds teveel transvetten en hyper populair in het studentenhuis? Op de Fridéale die al net zo lekker 4x in de week in datzelfde studentenhuis in het verkeerde vet belandt? Of op de 'light' pindakaas van Unilever (= minder vet, maar bergen meer suiker)? Of op die rare komkommer die volgens AH te weinig vezels heeft.

Ik waag het maar op een boude stelling: mevrouw Buitenhuis roept stoer boe, net als de grote oude roerganger van haar partij, Paul Rosenmöller van het Convenant Overgewicht. Nou eens kijken wat er gebeurt als er belastingwetgeving aan vast geknoopt moet worden.

Kinderen met een bierbuikje zijn een steeds normaler fenomeen in het Europese straatbeeld. Om het groeiend aantal kinderen met overgewicht te stoppen, wil Groenlinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg de BTW op ongezonde voeding verhogen.

Omdat ongezonde producten duurder zijn dan gezonde, pleit GroenLinks voor een prijsverhoging voor de eerste groep. Daarom stelde Europarlementariër Buitenweg voor om de BTW op ongezonde producten te verhogen. Over producten als groente en fruit moet het lage BTW- tarief gelden.

Een lage prijs voor goede voeding zorgt voor een prijsverschil in het voordeel van gezonde producten, meent Buitenweg. De Europarlementariër wil verder dat de energie-inhoud van producten per portie op de verpakking komt en niet uitsluitend op basis van gewicht.
Jarenlange discussie
De discussie over prijsmaatregelen speelt al jaren. Minister Ab Klink kondigde in 2007 een onderzoek aan naar een mogelijke belasting op ongezonde voeding.

De voedingsmiddelenindustrie is tegen prijsmaatregelen, mede omdat niet duidelijk is wat nu precies gezonde en ongezonde voeding is. “Je kunt hooguit spreken van een ongezond voedingspatroon”, zei een woordvoerder van Unilever eind 2007 al tegen VMT.

Een groot voorstander van prijsmaatregelen is econoom Wim Groot van de Universiteit van Maastricht. “Overgewicht wordt een steeds groter probleem en prijsmaatregelen kunnen het koopgedrag veranderen.” De milieu- en volksgezondheidcommissie van het Europese Parlement stemt binnenkort over het voorstel van Buitenweg.


bron: homepage groen links, via VMT
Dit artikel afdrukken