Moet er nou wel of geen extra belasting op Cup-a-Soup met Ik Kies Bewust maar nog steeds teveel transvetten en hyper populair in het studentenhuis? Op de Fridéale die al net zo lekker 4x in de week in datzelfde studentenhuis in het verkeerde vet belandt? Of op de 'light' pindakaas van Unilever (= minder vet, maar bergen meer suiker)? Of op die rare komkommer die volgens AH te weinig vezels heeft.
Ik waag het maar op een boude stelling: mevrouw Buitenhuis roept stoer boe, net als de grote oude roerganger van haar partij, Paul Rosenmöller van het Convenant Overgewicht. Nou eens kijken wat er gebeurt als er belastingwetgeving aan vast geknoopt moet worden.
Kinderen met een bierbuikje zijn een steeds normaler fenomeen in het Europese straatbeeld. Om het groeiend aantal kinderen met overgewicht te stoppen, wil Groenlinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg de BTW op ongezonde voeding verhogen.
Omdat ongezonde producten duurder zijn dan gezonde, pleit GroenLinks voor een prijsverhoging voor de eerste groep. Daarom stelde Europarlementariër Buitenweg voor om de BTW op ongezonde producten te verhogen. Over producten als groente en fruit moet het lage BTW- tarief gelden.
Een lage prijs voor goede voeding zorgt voor een prijsverschil in het voordeel van gezonde producten, meent Buitenweg. De Europarlementariër wil verder dat de energie-inhoud van producten per portie op de verpakking komt en niet uitsluitend op basis van gewicht. Jarenlange discussie
De discussie over prijsmaatregelen speelt al jaren. Minister Ab Klink kondigde in 2007 een onderzoek aan naar een mogelijke belasting op ongezonde voeding.
De voedingsmiddelenindustrie is tegen prijsmaatregelen, mede omdat niet duidelijk is wat nu precies gezonde en ongezonde voeding is. “Je kunt hooguit spreken van een ongezond voedingspatroon”, zei een woordvoerder van Unilever eind 2007 al tegen VMT.
Een groot voorstander van prijsmaatregelen is econoom Wim Groot van de Universiteit van Maastricht. “Overgewicht wordt een steeds groter probleem en prijsmaatregelen kunnen het koopgedrag veranderen.” De milieu- en volksgezondheidcommissie van het Europese Parlement stemt binnenkort over het voorstel van Buitenweg.
bron: homepage groen links, via VMT
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Vandaar ook dat dick en ik diabetes type 2 als marker willen gebruiken.
@Co
Dat soort getallen lees ik ook overal. Alleen zie ik geen straatbeeld wat past gbij een obesitas epidemie. Nogmaals, ik ga dagelijks per trein een flink eind. Ik breng en haal kinderen naar school en kinderdagverblijf. En nergens zie ik de obesitasepidemie die al die cijfers mij voorspiegelen.
Een aantal mogelijkheden doemen op.
1) De cijfers zijn op een of andere wijze niet goed.
2) Ik kijk niet goed. Mogelijk zit er een ethnisch element aan al dat overgewicht en zit ik net in een blank segment van de samenleving.
3) Wellicht is de golf zo nieuw dat ik 'm nog niet zie. Echter, op de lagere school van mijn dochter loopt hier en daar wel een dikkerd rond, maar meer dan een vijftal is het niet.
4) Er wordt niet goed geinterpreteerd. Wellicht zijn er scholen waar 11%, 21% dan wel 30% overgewicht heeft maar zijn dat uitzonderingen en worden cijfers verkeerd geextrapoleerd.
Wat het ook is: Als er een obesitasprobleem in Nederland is is ie goed verborgen. Al mijn vrienden en kennissen (en Jurgen hierboven) die de VS bezochten kwamen terug met verhalen over hoe dik de bevolking daar was in vergelijking met hier. Dus als ik blind ben, ben ik het in commissie..
@P: Dat zou kunnen.
Uit recent onderzoek uitgevoerd door Jeugdgezondheidszorg in opdracht van de gem. en prov. Utrecht onder 2177 brugklassers en derdeklassers blijkt dat resp. 21% en 11% overgewicht heeft. Dit onderzoek maakt deel uit van de zogenaamde Jeugdmonitor Utrecht 2007 Utrechtse scholieren.
Voor de goede orde: De antwoorden van de overheid (zoals het Convenant Overgewicht van Paul R.) op dit 'probleem' zinnen mij maar niets, integendeel.
@co
Dat zegt genoeg over de relevantie voor de Nederlandse situatie; die is klein.
Enfin: De uitslag van mijn vraag is binnen. De diabetes stichting heeft geen cijfers beschikbaar en adviseert bij het RIVM te rade te gaan.