“Onze transitie is niet eenvoudig; net als anderen zijn ook wij zoekende naar alternatieven. Dat durven we hardop te zeggen. Al onze inspanningen moeten uiteindelijk leiden tot een verbetering van bodemgezondheid, efficiëntie van hulpbronnen en habitatbescherming in belangrijke landbouwgebieden wereldwijd. We investeren bijvoorbeeld heel praktisch in het beperken van spuitdrift (het uitwaaieren van middelen naar plekken waar ze niet voor bedoeld zijn, red). Veel verdergaand is ons investeringsbeleid. Terwijl voorheen weinig support bestond voor investeringen in bijvoorbeeld duurzame energie als de terugverdientijd te lang was, moet er nu een duurzame component zitten in alle investeringen die wij als bedrijf wereldwijd ondernemen en speelt de terugverdientijd niet de hoofdrol meer. Syngenta heeft bovendien een beloningssysteem ontwikkeld voor medewerkers die innovatieve ideeën aanreiken.”
De effectiviteit van groene bestrijdingsmiddelen die vaak ook preventieve middelen zijn, is door de complexiteit van de bodem en alle factoren die daarin tegelijk werkzaam zijn, niet makkelijk en met data vast te stellen. Maar als je in de praktijk ziet dat het werkt, dan ga je omVan Plant Health naar Soil Health
“We staan op een groot keerpunt in denken”, vertelt Kos. “We gaan van een aanpak die uitgaat van de bemesting van de plant en het efficiënt opnemen van voedingsstoffen door de plant, naar het centraal stellen van al het leven in de bodem. Syngenta werkt samen met de Nature Conservancy (TNC) aan het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid in Argentinië en Brazilië.
Ik ben ervan overtuigd dat een vruchtbare bodem de weerbaarheid van planten en het rendement van de oogsten verhoogt, waardoor in een later stadium het gebruik van bestrijdingsmiddelen verminderd of zelfs vermeden kan worden. De effectiviteit van groene bestrijdingsmiddelen die vaak ook preventieve middelen zijn, is door de complexiteit van de bodem en alle factoren die daarin tegelijk werkzaam zijn, niet makkelijk en met data vast te stellen. Maar als je in de praktijk ziet dat het werkt, dan ga je om. De toekomst beweegt ons van het voeden van planten, naar het voeden van de bodem.”
Samen naar een oplossing toe
De landbouw bevindt zich momenteel in de frontlinie van de wereldwijde inspanningen tegen klimaatverandering, zegt de CEO van Syngenta Erik Fyrwald. Volgens Kos zal de gehele keten waarin landbouwproducten worden verwerkt tot producten die consumenten kopen, moeten leren samenwerken. Die moet samen vanuit marktkansen nieuwe producten leren ontwikkelen die consumenten willen kopen en tevens een duurzame land- en tuinbouw realiseren. Hij vertelt over de ontwikkeling van een nieuwe variant vlijtig liesje voor de Engelse markt. Dat tuinplantje is daar erg populair, maar ook erg ziektegevoelig geworden. Samen met de Britse retailketen Kingfisher ontwikkelde Syngenta daarom nieuwe resistente rassen vlijtig liesje, dat nieuwe marktkansen bood.
Zit er echt schot in dit soort processen? Kos: “Binnen Syngenta hebben wij gezegd, laten we met elkaar optrekken om de uitdagingen waar wij sector breed voor staan samen op te lossen. Wij zien dat het langzaam begint te werken, maar ondervinden ook hinder aan het ‘chemische’ imago dat aan ons kleeft. Elkaar beconcurreren en wantrouwen, polariseert en blokkeert de innovatieve vooruitgang die nodig is. De oplossing ligt in een nauwe samenwerking met alle uiteenlopende partners. Daar is vertrouwen voor nodig en dat kost tijd.”

Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Arnold en Wouter, ik was op 8 april 2019 in Brussel waar Syngenta zijn nieuwe strategie aankondigde. Het bedrijf zei net als iedereen grote fouten te hebben gemaakt. Het moest anders. Indrukwekkend. Van Louise Fresco was pas (kort) daarna sprake.
We hebben veel wantrouwen jegens de grote belangen van grote bedrijven. Het is ook waar dat hun belangen te groot zijn. Maar het is net zo waar dat het openbaar bestuur en de publieke opinie voor hen onbetrouwbaar zijn. Zo blijven we bezig in een spel van wantrouwen. Waarvan acte.
Henric Syngenta werkt aan zijn verdienmodel of liever gezegd voor het verdienmodel van zijn aandeelhouders.
Als dat zou sporen met het verdienmodel van de totale maatschappij zou dat geweldig zijn.
Een wijs man zei eens wie of welke partijen de problemen veroorzaakt hebben, of mee geholpen hebben, zijn om meerdere reden niet in staat ze op te lossen.
Wat doen Syngenta, Bayer en vergelijkbare partijen, middelen die problemen moeten voorkomen (preventie) aan de voorkant, voor dat het probleem ontstaat, weg halen en na het probleem inzetten, zo hou je net als de medici je verdienmodel overeind.
De meeste problemen, zijn niet het probleem maar een gevolg. Wanneer gaan we dat eens beseffen?
Wouter je weet toch zachte heelmeesters............
Durft ze niet te zeggen waarop het staat? En waarom niet?
Ik ben ook wantrouwend, maar het zijn toch stappen in de goede richting.
Wordt hier de zachte hand van commissaris Louise Fresco zichtbaar?
#2 De samenwerking Syngenta Nature Conservancy (TNC) gaat veel verder dan alleen de twee in het artikel genoemde landen. Te weten, ook China, Kenia, USA.
Bekijk je hun website, dan denk je dat de hemel op aarde is neergedaald. Het zelfde overkwam me bij het bekijken van de Coca cola website. Zelden een meer sociaal bewogen, milieu vriendelijk product gezien.
Hier werd een wat eerlijker beeld gegeven.
Met quote:
Maar naar mijn idee nog niet open genoeg. Na diep graven het boek 'The Great Climate Robbery: How the Food System Drives Climate Change and what we can do about it', van grain.org gevonden.
Hierin wordt voor zover ik uit de gedisplayde bladzijde kon concluderen, uitgelegd wat er werkelijk aan de hand is.
TNC is een NGO dat actief is in de Alliance for Substainable Agriculture. Deze alliantie is opgericht door Yara en andere grote kunstmest produceerders. Ook bijvoorbeeld Walmart , Monsanto en Kelloggs maken er deel van uit. Yara is stevig betrokken bij de implementatie van de 'climate-smart' fertilizer programma’s waar Nestlé, PepsiCo, Syntegra en andere grote bedrijven in Azië en Afrika mee bezig zijn.
In het boek wordt onder andere uitgelegd hoe kleine boeren bedrijven weggedrukt worden door industriële landbouw, terwijl juist de industriële landbouw verantwoordelijk is voor klimaatproblemen. Ook het belang van voedsel soevereiniteit komt aan bod. Hier.
Het is ingewikkelde materie en ik maak mij zorgen over de escapades die grote machtige voedselbedrijven met ons voedsel, onder onze neus uitvoeren. Moet je dit alles willen?
Maria Janssens , kun je je voorstellen dat inzichten kunnen veranderen?
En natuurlijk is aandacht voor bodemleven niks nieuws, maar het heeft nogal effect als de gangbare landbouw dit oppikt. Je kunt het ook als positief zien dat een gigant als Syngenta deze kant op gaat.