1
Fotocredits: Nuclear plant Doel, Alf van Beem, via Wikimedia

FlashGroen kernpragmatisme

In Nederland is GroenLinks tegen kerncentrales. Maar de partij regeert niet mee en staat niet zoals Ecolo, de Belgische tegenhanger, voor een tekort aan schone stroom als de daar al decennia draaiende kerncentrales worden gesloten. Daarom zegt voorman Jean-Marc Nollet van de Belgische Groenen 'ja' tegen het langer openhouden van "een of twee kerncentrales". Dogmatisme kent hij niet. Nollet: "Ik denk dat het dogmatisme ondertussen al van kamp is gewisseld." Met dat zinnetje heeft hij het over mensen die willen blijven leven zoals ze dat nu doen. Dat gaat niet. Ook dat is een pragmatisch standpunt.

De Standaard - ?Als het moet, blijven een of twee kerncentrales langer open. Ik ben daar nuchter in?, 22 aug 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jur Schuurman
Jur Schuurman Agrarische ontwikkelingssamenwerking
  • #1
  • 23 aug '21
  • 16:48

Als Nollet dat zegt, zegt hij iets anders dan minister voor Energie Tinne Van der Straeten (ook Groen), die het dreigende energietekort wil oplossen door een paar gascentrales te bouwen, in lijn met de in 2018 wettelijk vastgelegde Belgische 'kernuitstap' (zie de Knack van vorige week). Ben benieuwd hoe dat afloopt binnen Groen; ondertussen spint de Vlaamse N-VA er garen bij door erop te wijzen dat gascentrales veel vervuilender zijn dan kerncentrales en Groen dogmatisch te noemen omdat ze (behalve Nollet dus, kennelijk) vasthouden aan het sluiten van álle kerncentrales.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.