Alle flestypen kampen allemaal met hetzelfde probleem. Als de fles nog vol is, druppelt de wijn bij het schenken gemakkelijk langs de hals. Dat maakt vlekken, zeker bij rode wijn.
Natuurkundige principes
In de loop der tijd zijn er dan ook allerlei oplossingen voor dit probleem gevonden, van overschenken in een karaf tot schenktuitjes, halsringen of een om de hals van de fles geknoopt servet. De Amerikaanse wetenschapper - en wijnliefhebber - Daniel Perlman vond dat dat ook anders moest kunnen. "Snap wat er natuurkundig gezien aan de hand is", hield hij zichzelf voor, "en je zou in staat moeten zijn een drupvrije fles te maken".
Drie jaar bestudeerde Perlman slow motion-filmpjes van wat er gebeurt als je wijn uitschenkt. Hij constateerde dat de wijn de neiging heeft over de rand terug te krullen en dan langs de flessenhals te druipen. De oplossing: creëer een barrière waar de wijn niet 'overheen' zou kunnen vloeien. Die barrière heeft Perlman na de nodige experimenten gevonden. Een 2 millimeter breed en 1 millimeter diep groefje net onder de bovenkant van de flessenhals blijkt een prima druppelvanger. Een druppel die langs de fles naar beneden wil rollen, kan deze groef niet oversteken en valt met de rest van de wijnstroom in het glas. Voilà, de drupvrije fles!
De vinding van Perlman is nog nergens in productie genomen. Wel lopen gesprekken met verschillende flessenfabrikanten over het ontwerp. Als daar een goede zakelijke deal uitkomt, komt er eindelijk een einde aan 200 jaar druppels, vlekken en geknoei.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik vind die (plastic) kurken eigenlijk een groter probleem. Komt nog uit de tijd toen er nog geen kroonkurken laat staan schroefdoppen bestonden. Een jaar of 15 geleden werd voorspeld dat we over enkele jaren alleen nog wijn met schroefdoppen zouden hebben. Helaas niet.