Dit weekend meldde Der Spiegel dat de Griekse overheid bij Rusland zou aankloppen voor een verlaging van de aardgasprijzen. Het Russische Gazprom controleert 70% van de Griekse aardgasmarkt. Het onderwerp zou door de Griekse minister van Energie, Panagiotis Lafazanis, en de voorzitter van het parlement, Thanasis Petrakos, aangekaart worden bij hun tweedaags bezoek aan Moskou begin deze week. Ook zouden de Grieken pleiten voor een uitzonderingspositie voor Griekse landbouwproducten in Ruslands importstop op agrarische producten uit de EU en VS.

De toenadering tot Rusland wordt vanuit Europa dan ook met argusogen gevolgd
Samenwerking in energie en landbouwproducten
“Voor Griekenland is dit bezoek zeer belangrijk”, zei Petrakos in Der Spiegel. “We willen onze betrekkingen met Rusland in de energiesector aanhalen en hopen in ruil daarvoor aanzienlijke voordelen te krijgen.” Griekenland worstelt al jaren met een kwakkelende economie en de economische en financiële verplichtingen die bij het EU-lidmaatschap horen. De toenadering tot Rusland wordt vanuit Europa dan ook met argusogen gevolgd.

'Griekenland steunt sancties niet langer'
Die angst is niet ongegrond. Volgende week reist de Griekse premier Alexis Tsipras voor een gesprek naar Moskou. In een interview met het Russische persbureau Tass zei hij dinsdag dat Griekenland de EU-sancties tegen Rusland niet langer steunt, meldt het FD. "We zijn het niet eens met de sancties. Ze leiden nergens toe", aldus Tsipras. Griekenland heeft een veto over verlenging of intensivering van de sancties, die ingesteld werden na de Russische agressie in Oekraïne.

6 april aanstaande treedt Rosselchoznadzor in overleg met de Griekse veterinaire en fytosanitaire organisaties over de hervatting van de Griekse export
Wig
Athene meldde dinsdag dat 'Moskou al zou hebben besloten om Griekenland, Cyprus en Roemenïe uit te zonderen van de Russische importsancties.' In Tsipras' woorden: "Het is lente in de Grieks-Russische betrekkingen". De Griekse premier ziet Griekenland als een 'brug' tussen het Westen en Rusland. De EU denkt daar anders over. Zoals Der Spiegel schrijft: 'de angst bestaat dat de Russische president Vladimir Poetin op deze manier de EU-lidstaten uiteen kan drijven en meer invloed op Zuid-Europa kan krijgen'.

Gisteren werd bekend dat de Russische inspectiedienst Rosselchoznadzor 6 april aanstaande in overleg treedt met de Griekse veterinaire en fytosanitaire organisaties over de hervatting van de Griekse export van agrarische producten en voedingsmiddelen naar Rusland.

Fotocredits: Tjebbe van Tijen
Dit artikel afdrukken