In gesprek met Poetin heeft Tsipras Rusland niet om financiële hulp gevraagd, meldt De Standaard. In de gezamenlijke persconferentie na afloop van het gesprek zei Poetin het zo: "De Grieken hebben een lening niet ter sprake gebracht". Wel zijn er afspraken gemaakt over Russische deelneming in Griekse privatiseringen en investeringen in infrastructuur.

Opheffing importstop als oplossing voor de crisis
Tsipras was wel naar Moskou getogen met de vraag of de Russen iets zouden kunnen doen aan de importstop op landbouwproducten uit de EU. Dat zien de Grieken als oplossing voor de crisis, zei Tsipras bij de persconferentie. Maar ook hierover was Poetin resoluut, er komt geen uitzondering voor Griekenland. "Het is spijtig dat de tegensancties Griekenland hebben getroffen, maar we kunnen geen uitzondering maken voor gelijk welk land in de Europese Unie", klonk het uit de mond van de Russische president.

Griekenland zocht de afgelopen tijd nadrukkelijk toenadering tot Rusland en liet daarbij doorschemeren dat het land geen harde voorstander is van de sancties. Ook dit keer riep Tsipras op de 'vicieuze cirkel van sancties’ tegen Rusland te doorbreken.

Fotocredits: Poetin en Tsipras, Sergey Guneev, via RT
Dit artikel afdrukken