image Een televisie-uitzending waarin genezende krachten aan bladeren van de olijfboom worden toegeschreven heeft voor een ware gekte in Griekenland gezorgd, met al één dodelijk slachtoffer als gevolg.

Griekse media berichten uitgebreid over de vermeende 'wonderbaarlijke krachten' van de bladeren. De olijfbladeren, die eerder nooit werden geconsumeerd, zouden bijvoorbeeld het cholesterolgehalte omlaag brengen. Keukenmachine
De bladeren zouden zelfs kanker genezen: een bejaard Grieks echtpaar verklaarde op de nationale televisie kanker te hebben overwonnen, omdat ze al jaren op de bladeren kauwen. Verschillende Griekse kankerpatiënten zijn al met hun medicijnen gestopt, en geven de voorkeur aan de bladeren.

Televisieshows laten zien hoe je de bladeren gewoon in de keukenmachine kunt stoppen, waarna je een 'dik, groen en enigszins zurig drankje' krijgt. Overal duiken recepten op waarin de bladeren verwerkt kunnen worden.

Inmiddels is een enorme vraag naar de dure bladeren ontstaan, die supermarkten en kruideniers nauwelijks aankunnen. Olijfbomen in de openbare ruimte worden stiekem door stropers gestript.

Dodelijke slachtoffer
Deze week is het eerste dodelijke slachtoffer gevallen. Twee broers kregen ruzie over de vraag of ze het drankje wel of niet aan hun broer, die kanker heeft, moesten geven. Daarop stak de ene broer de ander neer.

Griekse artsen manen tot kalmte, en wijzen er op dat er geen enkel wetenschappelijk bewijs voor de genezende werking van de bladeren is.
'Maar in dit land vol charlatans, gelooft iedereen wat ze willen geloven,' zegt hartchirurg en oud-minister van Volksgezondheid Dimitris Kremastinos tegen de krant Athens News.

bron:Elsevier
Dit artikel afdrukken