In de Ondertussen van vrijdag 29 november vallen mij deze berichten op:

- er zijn nieuwe (bijgestelde) cijfers over de ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied. Tussen augustus 2018 en juli 2019 is meer dan 10.000 km2 ontbost, blijkt uit de gegevens van het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE) (de Volkskrant). Dat is 34% meer dan dezelfde periode een jaar eerder. Sinds 2008 was de grens van 10.000 km2 niet overschreden. De ontbossing van de inheemse gebieden steeg zelfs tot 74,5%. In de meetperiode zitten ook de eerste zeven maanden van de ambtstermijn van president Jair Bolsonaro. Vorige week noemde Bolsonaro de branden en ontbossing nog ‘iets cultureels’ waar we geen einde aan kunnen maken.

- bovenin lijkt er niks aan de hand, maar vanaf een meter of 10 diepte leeft er niks meer in het Grevelingenmeer. Dat is het gevolg van zuurstofnood en ‘ecosysteembrede veranderingen’ sinds het meer in 1971 is afgesloten van de Noordzee. In de NRC een reportage. Het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat gaf vorige week groen licht aan een plan om de waterkwaliteit van het Grevelingenmeer te verbeteren. Er moet nog wel geld voor worden gevonden. Als dat er is, wordt de verbinding met de Noordzee door middel van 12 pijpen hersteld. Dat moet het getij en het leven weer terugbrengen in het meer.

- in 2018 spendeerden Nederlanders gemiddeld €640 aan gezondheidszorg. Belgen waren gemiddeld €1.300 kwijt. Daarmee betaalt de Belg het meest voor zijn gezondheid. Dat blijkt uit een rapport van Eurostat over de uitgaven van de Europese huishoudens (DeMorgen). Het gaat hier om geld dat de burger zélf ophoest, buiten de terugbetaling van de ziekteverzekering. (Uit dezelfde dataset blijkt dat Nederlanders 10.5% van hun huishoudelijke uitgaven naar voedsel gaat. Gemiddeld ligt dit in Europa op 11%. Het kleinste percentage is weggelegd voor Groot-Brittannië (6.9%), het hoogste voor Roemenië (26.4%).)

Jongvolwassenen vinden dat het prima gaat met Nederland, blijkt uit het Jaarrapport Landelijke Jeugdmonitor 2019 van het CBS (Algemeen Dagblad). Over hun eigen leven zijn jongeren ook doorgaans positief. Naast opleiding of beroep en hun sociale leven zijn ze het meest positief over hun gezondheid. Net als Nederlanders van 25 jaar of ouder vindt ongeveer de helft milieuvervuiling een probleem. 11% van de jongeren vindt dit zelfs een heel groot probleem, tegen 8% van de oudere Nederlanders.
Uit het ‘Kinder Klimaatonderzoek’ van Kidsweek en Save The Children Nederland blijkt dat 75% van de kinderen tussen de 8 en 14 jaar zich zorgen maakt over het klimaat (Perssupport). Ze zijn voornamelijk bang dat de aarde uiteindelijk vergaat en denken dat volwassenen de aarde voor hen zullen ‘verpesten’. Opvallend is dat vooral jongens de berichten over klimaatverandering ‘overdreven’ vinden.
Hetzelfde soort nieuws komt uit de Eurobarometerenquête. Voor het eerst zet een meerderheid van alle Europese burgers klimaatverandering bovenaan de prioriteitenlijst van het Europees Parlement (EP) (Perssupport). In totaal wijst 32% van de Europeanen (46% van de Nederlanders) de strijd tegen klimaatverandering en het behoud van het milieu aan als de belangrijkste kwestie waar Europarlementariërs iets aan moeten doen. Bijna 60% van de Europeanen denkt dat de klimaatprotesten een direct effect hebben op het beleid op nationaal en Europees niveau. Vandaag gingen in 2400 steden honderdduizenden mensen de straten op (Het Laatste Nieuws).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken