Thunberg ontketende met haar ‘skolstrejk för klimatet’ een wereldwijde klimaatbeweging van jonge mensen die opstaan tegen de wereldleiders die zich maar niet lijken in te spannen tegen klimaatverandering. De door haar geïnitieerde Fridays For Future-beweging is actief op alle continenten, behalve Antarctica. Toen Thunberg in augustus 2018 besloot om in schoolstaking te gaan, hoopte ze de verkiezingen in september voor het Zweedse parlement te kunnen beïnvloeden. Onderwijl kreeg de scholiere wereldwijd populariteit en wordt ze op het ene congres na het andere uitgenodigd.

De documentaire toont een jonge Thunberg die zich niet laat kleineren. Ze spreekt vernietigende woorden in zalen vol wereldleiders, die dan applaudisseren en om haar lachen. Vervolgens willen deze bobo’s een selfie maken met het inmiddels 17-jarige meisje dat niks anders wil dan climate justice. Wereldleiders maken handig gebruik van de aandacht, zonder vervolgens concrete stappen te ondernemen in het kader van klimaatverandering.

You only speak of green eternal economic growth because you are too scared of being unpopular. You only talk about moving forward with the same bad ideas that got us into this mess, even when the only sensible thing to do is pull the emergency brake. You are not mature enough to tell it like is. Even that burden you leave to us children. But I don't care about being popular. I care about climate justice and the living planet.

Als Thunberg in september 2019 mag komen opdraven bij de UN Climate Action Summit, in New York twijfelt ze even. Omdat ze niet wil vliegen, wordt het een hele uitdaging om aan de andere kant van de oceaan te komen. Uiteindelijk gaat ze per zeilboot en beleeft ze een oncomfortabele reis van enkele weken. Haar vader staat haar in alles bij, maar herinnert haar er vooral aan dat ze af en toe moet eten. In New York houdt Thunberg haar bekende ‘how dare you’-speech. Ze maakt zich daarmee zowel gehaat als geliefd, maar zette de aandacht voor de klimaatcrisis hoger op de agenda van de gewone kiezer.



Ook Nederlandse jongeren laten van zich horen met dezelfde boodschap als Thunberg: ‘Het is onze toekomst en er gebeurt te weinig.’ Een van de Nederlandse jongeren die zich inzet is Jesse van Schaik uit Amsterdam. De 16-jarige scholier liep vorig jaar mee in de march for future. Tegen het FD zegt zij: “In Den Haag wisten we 35.000 jongeren op de been te brengen. Ik vind zeker dat we iets hebben bereikt. Mensen die niets hadden met het klimaat hebben dat nu wel. Ik vind dat jongeren een heel sterk verhaal hebben, want het gaat om onze toekomst. Beleidsmakers gaan ermee om alsof het een fiche in een casino is. Je kunt blijkbaar gokken met onze toekomst.”

Bekijk hier de trailer van de documentaire ‘I am Greta’
Dit artikel afdrukken