Voedselveiligheid is een hot item in de westerse wereld, vooral aangewakkerd door enkele incidenten van bacteriële verontreinigingen van voedsel die de suggestie wekken dat al ons voedsel niet veilig zou zijn. De analyse van dergelijke gevallen, die doorgaans uitgebreid in het nieuws komen, toont meestal aan hoe menselijke factoren de uitbraak veroorzaakten.
“In de meeste gevallen is er voldoende wetenschappelijke kennis over de manier waarop het gevaar ingedamd kan worden, maar die wordt niet altijd ingezet”, zegt de zojuist aan de WUR benoemde bijzonder hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie Han Joosten.
“Vaak is een gebrek aan training daarvan de oorzaak en in sommige gevallen prevaleren commerciële doelen bewust boven de verplichting om gevaren in te schatten en te beheersen waardoor consumenten onnodig risico’s lopen."
Op de website van de WUR is verder te lezen dat wat Joosten betreft een veiligheidscultuur belangrijker is dan tests.
Dit artikel afdrukken
“In de meeste gevallen is er voldoende wetenschappelijke kennis over de manier waarop het gevaar ingedamd kan worden, maar die wordt niet altijd ingezet”, zegt de zojuist aan de WUR benoemde bijzonder hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie Han Joosten.
“Vaak is een gebrek aan training daarvan de oorzaak en in sommige gevallen prevaleren commerciële doelen bewust boven de verplichting om gevaren in te schatten en te beheersen waardoor consumenten onnodig risico’s lopen."
Op de website van de WUR is verder te lezen dat wat Joosten betreft een veiligheidscultuur belangrijker is dan tests.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Professor Joosten kan nuttig werk doen door zijn leerstoelsponsors Mondelez, Danone, DSM, Unilever en Nestlé te motiveren zich in het kader van hun MVO
te bekommeren om de voedselveiligheid bij onze voedselbanken.
Misschien kan hij daar zelfs ook WUR-studenten of alumni toe motiveren?
De WUR is verrijkt met een nieuwe prof voedselveiligheid: H. Joosten.
Inaugurele rede: "Er zijn grenzen aan het testen op voedselveiligheid"'.
Veiligheidscultuur belangrijker dan tests.
Helemaal mee eens. Maar dan:
"bij zijn weten spelen ‘vals-negatieve’ resultaten (de besmetting is aanwezig maar wordt niet gedetecteerd vanwege een onbetrouwbare methode) geen rol van betekenis als vermijdbare factor bij uitbraken van voedselinfecties.
Een groter probleem lijken ‘vals positieve’ uitslagen, waarbij de uitkomst ten onrechte aangeeft dat er een gevaarlijke bacterie aanwezig is"
Waarop is dat gebaseerd? Welk onderzoek is gedaan naar vals-negatieve onderzoeken? Om een voorbeeldjes te noemen: Aflatoxinemelk moest teruggehaald worden omdat de aflatoxinemaïs in het veevoer niet eerder in de keten werd geconstateerd.
Te duur om effectief te testen, volgens de directeur van Trustfeed.
Het is inderdaad maar waar je de grens legt bij het testen op veevoer- en voedselveiligheid.
Ook in de sport blijkt de controle voortdurend achter nieuwe trucs aan te lopen.
De nieuwe runder-MRSA blijkt lastig detecteerbaar. De MRSA-besmetting op varkensvlees moest Kluytmans op eigen initiatief ontdekken, met zelfs een weigerachtige NVWA.
2 jaar terug werden zelfs carbapenemase vormende bacteriën gevonden in varkens- en kippenstallen. Foppen testte niet eens op Salmonellazalm.
Een mogelijk vals-positief resultaat wordt vast nog eens goed overgedaan vooraleer alarm te slaan en bedrijfsbelangen te schaden. En terecht.
Getuigt dat vermeende grotere "vals-positieve" probleem niet van een instelling die het imago van de voedselindustrie boven de volksgezondheid stelt?
De European Chair in Food Safety Microbiology van de heer Joosten is gefinancierd door Mondelez, Danone, DSM, Unilever en Nestlé. Werkzaam bij Nestlé. Prima.
Maar waarom dan weer niets daarover op zijn WUR-site?
De door Kamp zo bewierookte trits overheid, bedrijfsleven en onderwijs.
Maar of dat tot onafhankelijke wetenschap leidt?
Het gaat ook om de richting van het onderzoek. Zélf goed en breed kijken.
Mogelijk kan op die manier ook meer gedaan worden om de
schrikbarende ESBL-besmetting terug te dringen.
Meer doden door ESBL dan door Salmonella.
Zelfs een kerngezonde meid als Daphne Deckers werd uitgeschakeld met een nierbekkenontsteking. Bacteriële resistentie is duur. Nu al 55 miljard dollar in de VS.
Misschien nuttig een keertje bij Kluytmans langs te gaan?