Rabobank zou een schenking van minimaal €3,1 miljard moeten bijdragen aan het stikstoffonds van de overheid. Milieuorganisatie Greenpeace berekende dat de intensieve veehouderij de samenleving tussen 2008 en 2022 ruim €100 miljard heeft gekost. Dat bedrag is een benadering van de ‘verborgen kosten’ die veroorzaakt worden door de stikstof- en klimaatproblemen.

Door actief te investeren in de intensieve veehouderij heeft Rabobank 3,14% verdient aan de schade die haar financieringen teweeg hebben gebracht.

Volgens Greenpeace heeft de bank willens en wetens aangedrongen op schaalvergroting, intensivering en massaproductie, ondanks dat de bank al 30 jaar wist van de schadelijke gevolgen van te veel stikstof.

De Rabobank heeft niet inhoudelijk gereageerd op de claim. Ook op de wens van minister Piet Adema om banken te laten bijdragen aan het stikstoffonds geeft de bank ‘geen sjoege’, aldus de NRC. Rabobank zit aan tafel bij de gesprekken over het Landbouwakkoord en zegt bij monde van een woordvoerder in het FD “zich volledig op die gesprekken te richten.”

De bank verklaarde in de zomer van 2022 duidelijk geen leningen aan boeren te zullen kwijtschelden. Dat zou het vertrouwen in het bancaire systeem ondermijnen en is daarom om technische redenen geen begaanbare weg. Recent herhaalde Stefaan Decraene, de nieuwe voorzitter van de bank, dat standpunt nog eens.

Greenpeace zet daarom in op een nieuw argument om de bank toch verantwoordelijk te maken: de winst op de schade wegschenken. Dat is wat anders dan kredieten kwijtschelden en daarmee het fundament onder het vertrouwen in geldschepping wegslaan, het argument waarmee de bank tot op heden haar verantwoordelijkheid kon wegwuiven. In het Kamerdebat van woensdagmiddag over het Transitiefonds Stikstof vroeg Tweede Kamerlid Joris Thijssen (PvdA) minister Van der Wal of zij achter het voorstel van Greenpeace kan staan. Zij gaf aan dat ze dat kan, maar dat het aan minister Adema is om de bijdragen van banken uit te onderhandelen in het kader van het Landbouwakkoord.

Rabobank boekte vorig jaar een winst van bijna €2,8 miljard. Die zou volledig verdampen als de eis zou worden ingewilligd.
  • Deel
Druk af