Volgens BNR stevent het kabinet Schoof na de bijna-asielcrisis af op de volgende bijna-crisis: stikstof. Het monster waar Nederland sinds mei 2019 worstelt, staat weer op de agenda nu Greenpeace de overheid aanklaagt wegens het niet naleven van natuurdoelen.

In navolging van de Urgenda-klimaatzaak tegen de overheid, wil Greenpeace via de rechter afdwingen dat Nederland meer doet om de natuur te beschermen. Deze zaak kan ertoe leiden dat het kabinet gedwongen wordt om snel maatregelen te nemen teneinde de stikstofuitstoot te verminderen. De Nederlandse overheid heeft in de wet vastgelegd dat ze in 2025 de stikstofuitstoot sterk moet hebben verminderd.

Volgens Chris Backes, hoogleraar omgevingsrecht aan de Universiteit van Utrecht, heeft Greenpeace een sterke case omdat de staat op basis van de Habitatrichtlijn verplicht is om Europese natuurdoelen te halen. “Als bestaande maatregelen tekortschieten, moet de overheid extra stappen nemen,” benadrukt hij. Hij denkt aan uitkoop van koeienboeren als snelle maatregel en verdere emissiebeperkend beleid.

Greenpeace vraagt de rechter om te bepalen of de staat onrechtmatig handelt door de Europese regelgeving niet na te komen. Bij een uitspraak in het voordeel van Greenpeace zou minister Femke Wiersma (BBB) snel met aanvullende maatregelen moeten komen. De minister laat BNR weten hard te werken aan nieuw beleid en vertrouwen te hebben in de verdediging van de Staat tegen Greenpeace. De zaak start op 12 november en creëert voor media een nieuwe spannende episode rond het voortbestaan van een wankel kabinet. Greenpeace kondigde de zaak al aan in februari 2023 ten tijde van het demissionaire kabinet Rutte IV, dat onder leiding van minister Van der Wal niet in staat bleek het stikstofdossier op te lossen.

Vanuit de Luxemburgse kandidaat-Landbouwcommissaris Joseph Hansen kwam gisteren een nieuw geluid: de veestapel hoeft niet per se kleiner Ook technische maatregelen die de uitstoot beperken vindt hij in orde. Dat meldt de NRC.
  • Deel
Druk af