Milieuorganisatie Greenpeace bestelde 12 Valentijnsboeketten online en onderzocht ze op residuen van 300 verschillende bestrijdingsmiddelen. "Het resultaat van deze steekproef was ronduit schokkend: we troffen maar liefst 100 residuen van 43 verschillende stoffen aan", aldus Greenpeace, dat het onderzoek vooral gebruikt om te pleiten voor bijvriendelijke bloemen en biologische snijbloementeelt.

Gevaar voor mensen is er niet; je Valentijn "loopt geen gevaar zolang hij of zij het boeket niet opeet", zegt Gijs Kuneman van landbouwadviesbureau CLM. Maken consumenten zich wel druk over gif op hun voedsel, voor bloemen weegt het esthetische aspect nog altijd zwaarder. En "het kweken van een gave, rechte bloem zonder scheurtjes, vlekjes en beestjes vereist nu eenmaal veel bestrijdingsmiddelen", aldus de krant.

Waarom Greenpeace waarschuwt en Kuneman er een grapje van maakt? De Nederlandse sierteelt is de grootste exportsector van ons kleine land. Omdat Nederland in alle gewassoorten een hoge productie haalt van een klein areaal is het middelengebruik per hectare hoog, terwijl Nederland per eenheid product (een kool, een biet, een tomaat) in de wereld tot de betere producenten behoort. Milieuorganisaties wijzen dan ook op die druk op het totale areaal, terwijl landbouworganisaties die graag wat vergoelijken door te wijzen op het lage gebruik per kilo gewas.


Terwijl het bestrijdingsmiddelengebruik op gewassen waarvan we eten inmiddels onder een vergrootglas ligt en gaandeweg flink is teruggedrongen, gebiedt de eerlijkheid diezelfde aandacht te geven aan het gebruik van schadelijke stoffen in de sierteelt. Greenpeace ijvert daarvoor al jaren.

Op 28 maart organiseert Foodlog het congres Landbouw zonder chemie - hoe dan? Hoofdsponsoren zijn Koppert Biological en Agrifirm. Wil je weten hoe de toekomst eruit kan zien en waarom de ontwikkeling van groene middelen dreigt te staken? Schrijf je nu in.
Dit artikel afdrukken