Rare naam. In het Engels bestaat het als 'freeganism'. Haal je eten uit de vuilnisbak van de overtijdjes bij de grote supermarkten. Of je TV van de vuilnisbelt.
The Guardian had er afgelopen weekend een leeswaardig artikel over.
Ik moest er gisteren aan denken toen een goede bekende van ons vertelde hoe haar zoon als student met eten omgaat.
Wat je niet eet, gooi je weg. Zak chips nog halfvol? In de vuilnisbak. Zoiets bewaar je niet. Morgen weer een nieuwe. Zelfde ritueel. Die jongen heeft dus een dubbele koopconsumptie ten opzichte van zijn eetconsumptie. Het moet wél allemaal geproduceerd worden en kost dus land, water, energie en andere hulpbronnen.
Schande spraken we ervan. Maar als maatschappij doen we niet anders. We hebben het alleen geinstitutionaliseerd in de vorm van 2 woordjes: "Houdbaar tot". Daarna moet het weg.
Tesco gooide 131.000.000 kilo weg in 2004 (jongere cijfers bestaan niet). Sainsbury's 91.000.000 kilo. Inmiddels geven de supermarkten een deel van hun 'afval' weg aan voedselbanken. Een deel wordt gecomposteerd en de rest verbrand. De laatste 2 zijn natuurlijk onverantwoord kostbare manieren van mest maken en energie (terug)winnen.
Alex Renton, de schrijver van het Guardian-artikel, haalde niettemin bij Marks & Spencer voor 340 pond aan prima te eten spullen uit de vuilnisbak.
Ik ken een jongen wiens vader een supermarkt had. Ze aten thuis alleen maar overtijdjes. Toch kerngezond gebleven.
Daarom: je kunt toch ook gewoon een overtijdwinkel starten? Zo eentje waar de "houdbaar tot" wetten niet meer gelden.
Of hebben we zoveel armen dat we ons 'afval' allemaal aan ze kwijt kunnen? Ik geloof er niks van.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wat een oneconomisch gedrag van die jongen, en dat voor een student. Waarschijnlijk zal hij door financiële schade en schande inmiddels wel wat wijzer geworden zijn.
Dat zou wel eens een loss leader kunnen zijn: een trekker, zodat je er nog wat meer boodschappen komt dan. Maar het signaal is inderdaad niet mis te verstaan.
zelfs de supermarkten zelf zijn erin gaan geloven dat THT-verloop spullen ook waardeloos maken. Heb je de reclame van SuperCoop gezien: in vers het best. Alle zaken (behalve brood en banket) die nog één dag hopudbaar zijn worden gratis weggegeven (Tenzij al afgeprijsd!!!). zie: http://www.supercoop.nl/index.cfm?action=oversupercoop.main&id=onzegaranties
Tja, ik gooi ook heel veel uit voorzorg weg. Misschien moeten ze twee soorten houdbaarheidsdata maken. Topkwaliteit-gegarandeerd-tot en Voedselveiligheid-gegarandeerd-tot.
Er bestaat overigens een (wetenschappelijk) boek met daarin formules enzo hoe je de THT moet berekenen. Ongetwijeld in de bieb van de Univ. Wageningen te verkrijgen.
Maar zou voor sommige fabrikanten de THT-datum ook niet gewoon een marketingtool zijn?
@Dick: consuminderen is een zeer rationeel systeem, ook sociaal en emotioneel. Feel good, ten opzichte van je huishoudbudget, het milieu, enzovoort. En dan ben je ook nog eens slimmer bezig dan de niet-vrekken. Haha, een half blokje in de vaatwasser is genoeg zeep om het spul schoon te krijgen.