Vanaf dinsdag krijgen alle Nederlanders een uitnodiging van de Rijksoverheid thuisgestuurd om gratis zelftesten te bestellen. De verspreiding moet zelftests laagdrempeliger maken en een nieuwe coronagolf na de zomervakantie voorkomen (De Telegraaf, zie 3.1).

Het gaat om circa 8 miljoen huishoudens en niet meer dan twee testen per huishouden (Het Financieele Dagblad, zie 3.4). Door middel van een code kunnen huishoudens de testen zelf online bestellen. Daar zou voor gekozen zijn omdat mensen ze dan minder snel ongebruikt weg zouden gooien dan wanneer ze deze ongevraagd opgestuurd krijgen. Een andere reden om voor deze procedure te kiezen, was de angst van het ministerie voor onbetrouwbare tests als die te lang in de warmte op de deurmat zouden liggen bij vakantiegangers (RTL Nieuws, zie 3.2). Wie meer tests wil, moet ze zelf kopen.

De verspreiding van de brieven loopt parallel met een nieuwe landelijke coronacampagne. Testen moet toegankelijk blijven en de nieuwe campagne benadrukt het belang ervan nog eens. Ook op de vliegvelden worden al wekenlang gratis zelftests verstrekt aan terugkerende reizigers.

Iedereen dient bij terugkomst van vakantie in het buitenland een zelftest te doen. Niet volledig gevaccineerden of herstelden die terugkeren uit geel of oranje gekleurde gebieden doen dat op dag 2 en dag 5. Wie klachten heeft, moet zich direct melden bij de GGD. Jongeren onder de 27 jaar zijn altijd welkom bij de GGD voor een gratis test (De Telegraaf, zie 3.1).
Dit artikel afdrukken