4%
Volgens de door president Vladimir Poetin getekende wet wordt de grond na 5 jaar het eigendom van degene die kan bewijzen dat hij of zij er 'iets' mee gedaan heeft, liefst er een landbouwbestemming aan heeft gegeven. Met het programma hoopt de overheid de belangstelling voor de danig ontvolkte regio te regenereren. Er woont circa 4% van de Russische bevolking.
In de media wordt gesuggereerd dat het programma veel lijkt op het verhuizingsprogramma uit de nadagen van het Russische keizerrijk, toen 3 miljoen mensen naar de regio 'verplaatst' werden. Toen bestond de Russische bevolking vooral uit boeren. Nu, 100 jaar later, bestaat de bevolking voor 70% uit stedelingen; die staan in veel mindere mate te trappelen om naar het verre oosten te verkassen.
Gratis als lokkertje
Ook zijn de economische omstandigheden anders. De Soviet-Unie met zijn planeconomie kon nog grote sommen geld in de ontwikkeling van de regio steken, zodat mensen genegen waren de sprong te wagen. In de huidige markteconomische omstandigheden is de gratis grond een noodzakelijk 'lokkertje'.
"Het is een manier om te proberen een oplossing te vinden voor het probleem dat het extreem duur is om mensen daarheen te verhuizen, om daar te wonen en om er een economische activiteit uit te voeren", zegt de Britse regio-expert Richard Connolly.
Zelfvoorzienend
De Russische politiek commentator Pyotr Akopov ziet het nog eenvoudiger. "Dit gaat niet over de landbouw of over het ontginnen van het Verre Oosten-district. Dit gaat over of de overheid in staat is om een sterk en zelfvoorzienend Rusland te bouwen."
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het laat ook zien dat grond an sich (dus potentiele voedselproduktie) helemaal niet schaars is, waarschijnlijk ook nog best goede grond, 2x heel India, toe maar!. Ook in Afrikaanse en Latijns-amerikaanse landen proberen regeringen mensen in soortgelijke programmas te lokken naar de "onontgonnen" veraffe streken, waarbij je dan altijd moet oppassen want vaak worden die grondjes wel degelijk extensief, volgens oud gebruiksrecht, door locale herders of ladangers (shifting cultivation) gebruikt, die dan meest aan het kortste end trekken. John Locke in werking, die stelde dat het land toebehoort (eigendomspapieren, exclusive ownership, verhandelbaar) aan wie haar bewerkt. De kiem van talloze opstanden en veldslagen, waar de nieuwbakken boer lang niet altijd als overwinnaar uit tevoorschijn komt!!.
Maar wat te denken van perceeltjes van 2.5 ha? Dat is zelfs voor 1 paard nog te klein, krijgen ze een pony of muildier erbij van Poetin? Of een tractor voor 10 samen (dat wordt geruzie en gebrekkig onderhoud). Nog een idee voor Poetin: niet gratis grond uitdelen, maar mensen betalen voor de grond (eerst gebruik, daarna eigendom).
En die 2,5 ha kan natuurlijk niet, daarmee krijg je geen enkele rus 7000 km verderop, want de meesten hebben al een datsja die niet veel kleiner is. Ik checkte net het origineel van de britse journalist even, en daar staat zelfs 2,5 acres, dus 1 ha. Wat stond er dus in het russisch? (want ze hebben daar has noch acres). Als het 25 ha was, zou het aannemelijker zijn, net mooi om met een oude tractor op te beginnen, ik zou zo zin krijgen (maar dan wel samen met een leuke jonge struise russin die van aanpakken weet, niet alleen dus).
Of het nu 2,5 of 250 hectare is; het zegt veel over de lijn waarop Rusland zit met zijn voedselproductie en zelfvoorziening.
Dat beleid gaat door en hier is het net als met de oliecrisis... en de historische woorden van Joop den Uil: "Zo bezien keert de wereld van voor de oliecrisis niet terug".
En DE mogelijkheid van zelf expressie van de (lamlendige?) stedelijke jeugd, volgens de minister van de Openlegging van het Verre Oosten, lees ik. Is dit wel realistisch? En in hoeverre stond hun de trek naar de Far West in de US(een groot sukses, zelfs zonder ministerie) voor ogen? Die settlers begonnen vaak in een plaggen hut (film Dances with Woolves), ik zie het niet nog eens gebeuren, ondanks het sukses van de Anastasia Ecokringen daar (speelt zich ook af in de toendra), boeken over die simpele, spirituele manier van leven en tuinieren worden door miljoenen stedelingen verslonden (8 delen nu, ook in NLs vertaald) maar ook iets om echt te doen? ik zie toch meer in de intensivering van de locale datsjas, waar nu trouwens al 90% van de hele nationale aardappeloogst vandaan komt, en ook groot deel van alle groente, tomaten, kool,augurken en eieren. Nu nog graan, suikerbiet, en rundvlees, daarvoor ben je er helaas niet met 1 of 2 acre plotjes, dichtbij of heel veraf, doet er niet toe! Toch maar liever een paar nieuwe giga sovchoses daarzo? Ukraine geeft het goede voorbeeld al!