Focus
De belangrijkste les is de focus. Niet iedereen, niet alles en niet overal. Met een relatief ondiep assortiment, een select aantal tijdvensters waaruit de consument kan kiezen in zorgvuldige gekozen wijken; stap voor stap Europa in. Consumenten moesten wachten tot er een plekje kwam. Picnic gaat er speels mee om. Er is een ‘wachtverzachter’ voor de vele duizenden klanten die nog even niet mochten bestellen.
Bezorgen doet Picnic gratis. Door de lage minimale orderwaarde bestellen klanten vaak. Picnic komt, ‘net als de oude melkboer’, elke week langs.
Robots en bezorgvoertuigen
Efficiency in handling is voorwaarde voor succes met online-levensmiddelen. Robots doen het werk in de magazijnen.
De containers die in de magazijnen per rit worden voorbereid gaan met grote vrachtwagens naar stadshubs waar ze zonder moeite op het bezorgvoertuig worden overgezet. Lichte elektrische bezorgvoertuigen laveren moeiteloos door het drukke verkeer. Picnic is klaar voor autoluwe wijken en zero emissiezones.
Samen met producenten denkt Picnic na over ‘e-commerce ready’ verpakkingen.
Picnic haalt alle verspilling uit de ketenData
Picnic is wereldkampioen in fluff, slim omgaan met data. De producten zijn maximaal vers, met voorkoming van derving. De ordercompleetheid is hoog. Dat kan alleen maar als je de planners ondersteunt met de beste ketendata.
Picnic gebruikt ‘big data’ en 'machine learning' om het ogenschijnlijk onvoorspelbare voorspelbaar te maken (zoals de bezorgtijd per adres). Picnic haalt zo alle verspilling uit de keten. De eigen software maakt disruptie mogelijk.
Gratis bezorgen bestaat wel
De samenwerking met de Duitse supermarktformule Edeka en de plannen voor verdere uitbreiding in Frankrijk, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De uitgekiende logistiek, de inkoopkracht samen met Edeka en een geweldig team, bieden perspectief op weer veel mooie jaren.
En, ik voorspel je, winst onder aan de streep! Gratis bezorgen bestaat wél.
Jhr. Dr. Walther Ploos van Amstel is lector citylogistiek aan de Hogeschool van Amsterdam en doet onderzoek naar onder meer food servicelogistiek. Hij is opgeleid als bedrijfseconoom en heeft zich gespecialiseerd in ketenorganisatie en -optimalisatie (in het Engels: supply chain management). Walther zal op regelmatige basis aan Foodlog bijdragen met opinies over en analyses van actuele ontwikkelingen. Buiten zijn vakgebied is hij ook actief als house-deejay.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dank M! Dat is een mooie start die de kosten goed voorstelbaar maakt.
In ieder geval geldt dit: een 'gewone' besteller maakt meer kilometers en tijd op weg naar een adres. En dan gelden ook nog alle andere kosten die je opsomt.
Beste Dick, in een eerdere reactie
https://www.foodlog.nl/artikel/gates-bewijst-en-versterkt-kracht-picnic/allcomments/#comment-300733
vertelde ik hoe ik de tijd opnam van een Picnic-bezorging. De bezorger parkeerde toevallig pal voor de deur, en nog steeds kostte die bezorging 5 min. 15 sec.
Daar komt dan nog bij:
• Artikelen bestellen bij inkoopcombinatie en vers-leveranciers
• Artikelen in warehouse afleggen
• Artikelen aan WMS / pick systeem koppelen
• order picken, gemiddeld 20 artikelen
• inpakken in plastic zakken, diepvries en koelvers ergens anders in, dat alles in boxen doen
• boxen in bezorgkarren
• de helft van de aanrij-tijd vanaf het vorige adres
• de helt van de rij-tijd tot aan het volgende adres
• afschrijving voor de bus
• afschrijving voor allerlei warehouse/ERP software en apps
• marketing
• organisatie en overhead
Ik zal nog veel vergeten zijn.
Stel de orderwaarde is 100 (best hoog).
Alleen al die 5.15 bezorgtijd kost, incl. werkgeverslasten, dan: 1,30.
Als de marge is: 4,5% , dan zijn de bruto-verdiensten op deze boodschappen: 5.
Houden we 3,70 over voor alle overige genoemde kosten.
Deze berekening zal best rammelen. Ik heb alleen nog nooit een berekening gezien die vergelijkbaar ‘gedetailleerd’ is, en waaruit opgemaakt kan worden dat dit een winstgevende exercitie is.
M. , ik denk dat Walther het goed ziet: door een efficientere last mile dan concurrenten maakt Picnic minder kosten dan concurrenten en die kan deze nieuwlichter weggeven.
Jouw punt snap ik ook: thuisbezorging is veel duurdere business dan de klant zelf orders te laten pikken uit de opslag. Of, in de taal van consumenten, boodschappen te laten doen.
Kun je aangeven waarom het niet uitkan, cq. er geen verschil is met de traditionele winkel.
Uiteraard bestaat gratis bezorgen niet. En ondanks Dick's 'endorsement', Walter legt het nergens uit. Niemand doet dat trouwens, want: kan ook helemaal niet uitgelegd worden. Even terzijde, ik zie geen toegevoegde info-waarde sinds Walter's (beetje copy-paste) artikel uit 2020: https://twinklemagazine.nl/2020/09/picnic-5-jaar-lessen/index.xml
#5 Er bestaat geen duurzame landbouw.