Op de boerderij van Herman en Lya van der Hoef in het Friese Appelscha staat sinds gisteren een mobiele grasraffinaderij. Is Fries gras een betere bron van eiwitten dan soja uit het verre Brazilië?
'Eigenlijk is het net kaas maken', Scheikundig ingenieur Constantijn Sanders wijst naar de machine in de grote hooistal. "Eerst kneuzen en persen we het gras en dan komt daar de vezel uit." Hij wijst naar een buis waaronder bruingroene plukken gras liggen. "Daarna gaan we met het grassap verder, de melk zeg maar. We doen er melkzuur bij en maken het warm, waardoor stremsel ontstaat. Die vlokken vis je er uit." Hij laat een groen drapje zien en legt daarnaast een groene brok. "Zo ziet het er uit als het droog is. Het eiwitproduct."
"Uniek', zegt Carel de Vries van de stichting Courage die innovatie in de Nederlandse melkveehouderij wil stimuleren: "Er zijn wel wat grasverwerkingsprojecten in andere landen, maar dit is het enige proces dat erin slaagt om gras om te zetten in drie bruikbare producten: vezels om te gebruiken in de bouw en papierindustrie, sap waarmee het land kan worden bemest en eiwitten om veevoer van te maken of aan te lengen."
Lees verder op de site van Trouw
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hopelijk vergeeft de redactie mij het omhoog halen van een zeven jaar oud artikel, maar weet iemand of er na 7 jaar na dato al meer bekend en/of ontwikkeld is? In dit artikel in de Volkskrant wordt zelfs gedroomd van humaan voedsel gemaakt van gras, een droom voor de vega's natuurlijk :)
Ik ben benieuwd hoe makkelijk het proces is te veranderen voor andere toevoer. Dat zou de machine makkelijker inzetbaar maken.
Te constateren valt dus dat het een prima ding is, al blijkt de afschrijving nogal variabel.
Een grasdrogerij is een onding, grasdrogen zou je moeten verbieden. Verdampen van water is crimineel als het gaat om fossiele energie. Alleen drogers die wat met (industriele) restwarmte doen zou je nog kunnen accepteren. Neen, koud persen en met groene chemie verwaarden is veel duurzamer. Of er wel of niet een grasoverschot is, is meer een bedrijfseconomische issue. Maar als het gaat om duurzaamheid, dan is dit een mooie stap in de juiste richting hoor.
Super goede denkrichting en wat mij betreft innovatief!
(Voor de geïnteresseerden, binnen onze bedrijvengroep doen iets soortgelijks met AGF reststromen. Dus persen tot groentesap, vezels hergebruiken en dan nog iets leuks ;-) Natuurlijk conserveren we het sap met pascalisatie. Wie wil komen kijken is welkom.)