De Nederlandse agrosector hunkert naar merken, maar de zuivelketen heeft die al. Daardoor hebben Nederlandse melkveehouders de luxe om in eindproducten te kunnen denken; dat doen ze alleen niet. Dat is in een notendop de gedachtegang van Dick Veerman. Als moderator van de populaire internetsite Foodlog.nl is hij een opinieleider en market watcher. "De Nederlandse melkveehouderij heeft sterke merken en alle andere troeven in huis om die nog sterker te maken. De koeien lopen in de wei en voer komt voornamelijk uit de regio. Dat zorgt voor een robuust productiesysteem omdat het - mits slim aangestuurd - grotendeels los van de grillen van de internationale voermarkt en melkprijs kan opereren."
Nederlandse melkveehouders zijn merkproducenten - merkveehouders dus - en hebben voor elkaar waar elke boer jaloers op zou moeten zijn.Melkveehouders merken momenteel weinig van hun sterke merk
"Dat komt omdat ze hun strategie nogal raar kiezen. Ze zien zichzelf als grondstoffenproducent, terwijl ze voor een groot deel lid zijn van merkproducenten die bijvoorbeeld Beemsterkaas, Friso kindervoeding, Mona met buitenboordmotortje of Vifit probiotisch yoghurtdrankjes maken. Op de een of andere manier leggen ze de relatie niet tussen dat witte spul en de eindproducten waarmee het echte geld wordt verdiend. Dat geld is niet van ‘de melkfabriek’ zoals bij Lactalis of Danone, het is hún geld. Nederlandse melkveehouders zijn merkproducenten - merkveehouders dus - en hebben voor elkaar waar elke boer jaloers op zou moeten zijn. Niettemin gedragen ze zich als de eerste de beste boer die een andere het verlies niet gunt."
Waarom is dat dom?
"'De markt zit even tegen', hoorde ik begin augustus Toon van Hoof (ZLTO) en Kees Romijn (LTO) zeggen. Ik denk dat ze zich vergissen. De markt is structureel volatiel geworden. Dat betekent dat je een balans en winst- en verliesrekening moet hebben die met elkaar snel afwisselende pieken en dalen kan omgaan. Dat lukt boeren niet omdat ze zelfs bij pieken niet de reserveringen kunnen maken die ze nodig hebben om dalen op te vangen. De boereneconomie is gebaseerd op stabiliteit en minimaal kostprijsdekkende markten. In Nieuw-Zeeland doet een liter melk op dit moment 17 cent."
Maar 30 cent voor de onze is ook niet genoeg
"Dat is precies m’n punt. Nieuw-Zeelandse melkveehouders kunnen niet draaien op 17 cent en de onze niet op 30. Het de markt voor ons verder verpestende verschil zegt genoeg. Boeren moeten er rekening mee houden dat ze met grote regelmaat in zulke markten terecht gaan komen de komende 20 à 30 jaar. Daarom zeg ik: blijf uit die grondstoffenmarkt weg, concentreer je op productie voor je merkproducten en laat wat je uit zekerheid overproduceert weglopen op de internationale bulkmarkt. Maar draai het niet om. Dat hoeven wij met onze krachtige merken niet. Toch melken onze boeren tegen de klippen op. Zo maken ze van iets dat het imago van een Mercedes heeft een rammelende oude Dacia. Ons land is te duur als vestigingsplek voor de productie van melk als dat ‘gewone witte spul’ dat zuivelaars overal in kunnen kopen. Maak dus de betere grondstof voor een beter eindproduct dat de wereld graag wil kopen. Begrijp dat Chinezen geen melkpoeder kopen voor hun kinderen, maar een merkpoeder. Friso bijvoorbeeld. Maar boeren noemen het ‘melkpoeder’. Dan heb je het niet begrepen en laat je de melkfabriek er met de buit vandoor gaan."
Grondgebondenheid en weidegang zijn dus geen geitenwollensokkenverhaal, maar slimme commerciële keuzes.Wat is er zo uniek aan de Nederlandse melk?
"Commercieel: het mooie beeld van koeien in de wei. Daaronder ligt echter de werkelijke harde waarde, namelijk de betrouwbaarheid die samenhangt met de zekerheid dat de boer zijn hele voercyclus persoonlijk kent en dus schandaalvrij is. Daar is in de nieuwe economieën waar we het van moeten hebben een zeer kapitaalkrachtige markt voor. Mensen willen de zekerheid dat ze niet belazerd worden. Dat worden ze immers al genoeg met voedsel en dat weten ze. Wekelijks is er wel ergens in de wereld een schandaal, met name met dierlijke producten."
Hoe belangrijk is grondgebondenheid?
"Een basisvoorwaarde. Grasland bepaalt de merkidentiteit van Nederlandse zuivel. We zijn een grazige delta aan de zee en hebben dat imago zorgvuldig gecultiveerd. Daar zijn inmiddels honderden miljoenen aan marketingcommunicatie in gaan zitten. Die hebben prima gewerkt. Dat zijn niet alleen mooie praatjes. Ook het plaatje klopt. Gras voeren betekent een lagere kostprijs. Idem voor ander voer van eigen akkers of uit de buurt. Beide factoren maken je ongevoeliger voor wereldmarktprijzen en versterken het vermogen van de boer om constant in zijn kwaliteit te kunnen blijven investeren. Grondgebondenheid en weidegang zijn dus geen geitenwollensokkenverhaal, maar slimme commerciële keuzes."
Dit interview verscheen in de printeditie van VeeteeltGRAS extra, september 2015.
Fotocredits: 'Gras', Axel Schwenke
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Maar zijn dan nu de boeren aan zet, of de marketeers? Wat mij betreft de laatsten. Dus: weg met die flinterdunne merken en overbodige productvariantjes. Bouw je merk op het fundament van grondstoffenverhalen. Daarin is een schier oneindige differentiatie te vinden; ras, grassoort, voersamenstelling, bodem, leeftijd kalf, tijd van melken op de dag, enzovoort. De boer wordt dan de R&D-afdeling van de coöperatie.
Toevallig vandaag een stuk in Leeuwarder Courant,
http://lc.x-cago.net/20150917/public/pages/ZU01012/articles/LC-20150917-ZU01012005_pdf.html
Chinese stort zich op zuivel
Alleen met zuivelproducten van onbesproken topkwaliteit kan Nederland de zuivelexport naar China op peil houden, zegt Molly Chen die aangesteld is als lector aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden.
Het melamine-schandaal in China sloeg een forse deuk in het vertrouwen van de Chinees in de eigen zuivelsector. Louche handelaren voegden de stof toe aan melk om het eiwitgehalte kunstmatig op te krikken. Duizenden kinderen werden ziek en door de daarop volgende hysterie zochten ouders massaal hun toevlucht tot buitenlandse zuivelproducten.
Dat was voor de Chinese overheid aanleiding om de ontwikkeling van grote melkveebedrijven te stimuleren. Dergelijke bedrijven zijn nu eenmaal makkelijker te controleren dan al die kleine familiebedrijfjes met drie of vier koeien.
Hoe die grote melkveebedrijven rendabel te managen? Dat is het vakgebied van Molly Chen (46) en ze doceert erover aan de China Agricultural Universiteit in Peking. De komende vier jaar is ze echter vaker in Friesland dan in haar geboorteland. Hogeschool Van Hall Larenstein heeft haar voor vier jaar aangesteld als lector Competitive Dairy Farming. Ze gaat met studenten onderzoek doen naar het vraagstuk: Hoe creëer je een concurrerende melkveehouderij die duurzaam en maatschappijvriendelijk produceert?
De Chinese, die in een appartement bij de Oldehove woont, waagt zich nog niet aan antwoorden op deze vraag. ,,Dat is nu juist wat we de komende vier jaar willen onderzoeken.” Wel is duidelijk dat sprake zal zijn van een wisselwerking. Haar economische modellen kunnen leerzaam zijn voor Nederlandse melkveehouders die een groeisprong maken. ,,Terwijl de Chinese melkveehouderij veel kan leren van hoe jullie boeren rekening houden met natuur en milieu. Dat zijn kwesties die ook in China steeds hoger op de agenda staan.”
Wel wil ze haar gedachten laten gaan over de kansen van de Nederlandse zuivel in China. Friesland-Campina en Ausnutria Hyproca in Heerenveen en Leeuwarden doen er nu goede zaken, maar blijft dat ook zo? Chen bespeurt in dit verband twee trends.
De eerste is een stijgende zuivelconsumptie onder de jongeren in de grote steden. Ze identificeren zich met de westerse leefstijl en voedingsgewoonten met melk, yoghurt en pizza’s met kaas. De tweede trend is de grote ambitie van China om minder afhankelijk te zijn van voedselimporten. Ook van zuivel. ,,Wil je dan als Nederlands zuivelbedrijf zaken blijven doen met China, dan zul je moeten blijven investeren in topmerken van onbesproken gedrag.”
Blauwe luchten, dat doet het goed bij hoogopgeleide Chinezen
Speelt weidegang daarbij ook in China een rol, zoals FrieslandCampina zijn melkveehouders inprent? Chen: ,,Grazende koeien, groene weilanden, blauwe luchten. Dat beeld doet het goed bij hoogopgeleide Chinezen met goede salarissen. Andere inkomensgroepen hebben er minder mee. Vaak ook om de doodeenvoudige reden dat ze die producten toch niet kunnen betalen.”
Chen is nu twee weken in Friesland en ze geniet vooral van de rust en de ruimte. Uitgezonderd dan die avond van het Leip-slotfeest (3 september) op het Oldehoofsterkerkhof. ,,Toen dacht ik wel even: in wat voor land ben ik nu verzeild geraakt?’’
Mooi! Er zijn kansen genoeg: biologisch, vrij van (preventieve) antibiotica, grasgevoerd, 100% A2-melk etc. Ecoboerderij De Haan in Ingen loopt daarmee voorop, de eerst biologische 100% A2 melkveehouder in Nederland.
FrieslandCampina heeft geen belangstelling (zo bleek na geïnformeerd te zijn door een 'goeroe' uit Nijmegen), "is een niche markt". Tja... Ondertussen zijn er partijen die serieuze belangstelling hebben voor die A2-melk: een ijsmaker uit Veenendaal, maar ook een ziekenhuis.
Voor innovatie moet je niet bij "de industrie" zijn, qua zuivel. Die bedenken alleen toevoegingen als suiker en kleurstoffen - waarmee het product er NIET gezonder op wordt...
Adriaan, dank. Spannende tekst naast de bovenstaande. Voer voor melkmarketeers en R&D'ers (zie #1).
Tja, als FrieslandCampina A2 op de markt zou brengen als 'ouderwetse bétere melk' dan brengen ze de 'gewone' melk in diskrediet. Speelde in Nieuw Zeeland ook, durfden ze niet...
Maar... "Alleen FrieslandCampina heeft de afgelopen jaren een poging gedaan om een onderscheidend product op de markt te zetten. Het MerkMelk-concept is echter sinds januari jl. gestopt. De consument bleek niet geïnteresseerd in het product en de meerkosten voor additieven werden nauwelijks gecompenseerd."
Staat hier. NB: 'meerkosten voor additieven'... Sodeju, maak nou eens iets ECHTS, lievergezegd: rommel niet met een kwaliteitsproduct, stop die biologische A2 melk in een fles, gewoon RAUW! Als ze dat in Zwolle kunnen met RauwPower, waarom kan FC dat dan niet?!? Ai, wetgeving...