In de verschillende Engelse counties bestaat wat onenigheid over de volgorde dat je het op je scones smeert. Wat de juiste is, is aan jezelf. Eerst de jam (Cornwall), of eerst de clotted cream (Devon). Tijdens de vele vakanties in Engeland in mijn jeugd ontdekte ik al gauw dat eerst de clotted cream mijn voorkeur heeft. De room is vaak zo dik, dat het onhandig smeert als de jam al op je scone zit. Daarbij, een boterham met jam begin eindig je toch ook niet met de boter bovenop?

Bestel je een cream tea of een high tea (en of dat nou in Engeland is of in Nederland) dan krijg je meestal een vrij neutrale scone geserveerd waarbij de meeste smaak komt van de jam en de clotted cream die je erop smeert. In Engeland kun je vaak nog kiezen of je ze met of zonder krenten wil, maar veel spannender dan dat wordt het meestal niet. Toch kun je scones met niet al te veel inspanning iets extra’s meegeven. Een klein beetje rasp van een grapefruit bijvoorbeeld.Het maakt dat je de scones niet alleen bij de thee met room en jam wil eten, maar ook als ontbijt en bij de lunch met boter en een heerlijke mature Engelse cheddar. Deze scones krijgen bij mij in ieder geval geen kans om oud te worden.

Grapefruit scones
Recept voor 10 middelgrote scones

Ingrediënten
- 240 gram bloem
- 30 gram suiker
- 2 tl bakpoeder
- 1 snuf zout
- 1 el grapefruitrasp
- 50 gram boter
- 100 ml karnemelk

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 220°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Doe de bloem, suiker, bakpoeder en het zout in een kom en mix even door elkaar.
3. Boen de grapefruit goed schoon en rasp de schil totdat je een eetlepel vol hebt en doe het bij de bloem.
4. Doe de boter in de kom en wrijf het met je vingertopppen door de bloem totdat je geen grote brokken meer hebt. Giet dan de melk bij de bloem en kneed het geheel tot een bal. Blijf niet teveel kneden anders wordt het deeg taai.
5. Rol het deeg uit tot een lap van minimaal 1 cm en steek daar met uitsteekvorm (4 – 6 cm) ronde scones uit en leg op de bakplaat.
6. Bak de scones 8 tot 10 minuten hoog in de oven. Als de zijkanten stevig aanvoelen zijn ze klaar.
7. Laat ze een klein beetje afkoelen en eet vervolgens met clotted cream en je favoriete jam of marmelade!

Meer van Hazel kun je vinden op haar site CookieCottage.

Fotocredits: Hazel Hardijzer
Dit artikel afdrukken