Uit onderzoek van de GFF blijkt dat het eetpatroon van de gemiddelde Amerikaan nu voor 15% uit granen bestaat. Volgens de richtlijnen moet dat minstens 30% zijn, leert de Britse populaire krant Daily Mail zijn lezer. Doordat ze te weinig brood, tortilla’s en ontbijtgranen eten, lopen de Amerikanen het risico op tekorten aan vezels, calcium en ijzer, argumenteert de industriekoepel. Het onderzoeksteam vindt dat mensen zich minder moeten richten op koolhydraat-arm eten als ze gewicht willen verliezen.

“Volkoren en geraffineerde graanproducten, zoals brood, broodjes, tortilla’s en ontbijtgranen kunnen een sleutelrol spelen om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen”, legt bovendien wetenschappelijk expert Yanni Papanikolaou uit. “We weten allemaal dat de richtlijn is om de helft van de aanbevolen granen uit volkorenproducten te halen, maar ook geraffineerde, verrijkte granen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het eetpatroon van de Amerikanen. Dus er is geen noodzaak die uit je voeding weg te laten.” Simpel gezegd vindt de graanverwerkende industrie dat low carb (koolhydraat-arm eten) niet overdreven moet worden.

De Grain Foods Foundation (GFF) is een samenwerkingsverband tussen allerlei bedrijven die graan verwerken en noemt zich ‘een voorvechter van alle voeding met granen, omdat iedereen granen nodig heeft voor een gelukkig en gezond leven’.

De GFF laat onvermeld dat ook groenten uitstekende bronnen van vezels en ijzer zijn. Daarnaast zijn ze een bron van kalium die mogelijk het teveel aan zout dat voedingsdeskundigen in het moderne eetpatroon als probleem aanwijzen, effectief kunnen tegengaan.
Dit artikel afdrukken