In het lopende landbouwjaar (2018-19) zal volgens schattingen van de FAO meer graan (met name tarwe, rijst en maïs) worden verkocht dan er wordt geproduceerd. Het gat beloopt circa 30 miljoen ton granen. De totale mondiale oogst wordt geschat op ruim 2,66 miljard ton. Het gaat dus maar om een klein deel, maar het is als de tweede keer binnen dit decennium dat de wereld inteert op zijn voorraden (die zijn samengesteld uit jaren met overschotten). Ook in 2012-2013 ontstond die situatie, door droogte in de VS.

De oogst van deze periode valt mogelijk bijna 2% lager uit dan in de vorige. Die terugval is onder meer te wijten aan de droogte vorig jaar in grote delen van Europa, waardoor de tarweoogsten in de Europese Unie en Rusland tegenvielen.

Ook het International Grains Committee kwam afgelopen maand met schattingen die wijzen op tegenvallende oogsten.

De Duitse krant Die Zeit wijst erop dat het uitputten van de voorraden sneller gaat, als de toenemende vraag naar vlees en tegenvallende oogsten niet beter in balans worden gehouden. Voor de komende decennia moet rekening worden gehouden met een toenemende behoefte aan vlees van 70%. De akkerbouw die het veevoer daarvoor moet leveren, zal moeite hebben in die vraag te kunnen voorzien.
Die Zeit - UN-Welternährungsorganisation: Weltweite Getreideernte deckt Verbrauch nicht
Reageer
  • Deel
Druk af