Grondstoffenhandelaar Cargill heeft het Russische ministerie van Landbouw laten weten dat het bedrijf vanaf het begin van het volgende exportseizoen zal stoppen met de uitvoer van Russisch graan. Ook graanhandelaar Viterra zou van plan zijn de graanhandel in Rusland stop te zetten, aldus Bloomberg. In reactie op de aankondigingen stegen de prijzen voor tarwe en mais op de wereldmarkt sterk.

Als Cargill en Viterra, die tot de top-10 van internationale graanhandelaren in Rusland behoren, vertrekken, zal dat de toch al kwetsbare exportlogistiek aan de Zwarte Zee nog eens extra onder druk zetten, schrijft Agrarheute.


Volgens het Russische ministerie is er niets aan de hand, en zal "de stopzetting van de exportactiviteiten [van Cargill] op de Russische markt geen invloed hebben op de omvang van de binnenlandse graanzendingen naar het buitenland". De graanexportfaciliteiten van Cargill zullen "in bedrijf blijven, ongeacht wie ze beheert." Lees: Rusland zelf zal met Russische bedrijven in het gat springen.

Maar de situatie is minder stabiel dan de Russen willen doen voorkomen. Rusland zou er op uit zijn zijn strategische graanreserves te verhogen en de exportvolumes te controleren, waarmee nog 2 elementen van onzekerheid mee spelen die de prijzen opdrijven. Hoewel gewassen niet onder de sancties vallen, kan de handel bemoeilijkt worden door beperkingen voor Russische banken en staatsbedrijven. "De graanhandel is te zeer gepolitiseerd en riskant geworden", zegt Eduard Zernin, hoofd van de Russische Unie van Graanexporteurs, waar Cargill lid van is. "Ik denk dat het bedrijf na afweging van alle voors en tegens heeft besloten de risico's te minimaliseren en zich te ontdoen van een potentieel giftige business."

Tegelijkertijd lijden de lokale markten in Oost-Europa, met name de directe buurlanden Polen en Roemenië, onder de hoge aanboddruk van grote hoeveelheden graan die sinds vorig jaar uit Oekraïne in de Europese Unie zijn ingevoerd. De opslag- en logistieke capaciteit is er overbelast geraakt en de nieuwe oogst komt er al weer aan. Tegen die achtergrond dalen de graanprijzen op sommige lokale Europese markten dan weer aanzienlijk, aldus Agrarheute.
  • Deel
Druk af