In de Ondertussen van woensdag 18 december vallen mij deze berichten op:

- in Vlaanderen is de goudvink uitgeroepen tot vogel van het jaar 2020. Het gaat niet zo goed met deze vink met de rode borst; hij staat op de Vlaamse rode lijst in de categorie 'bijna in gevaar'. De verkiezing moet Belgen meer laten houden van deze gevederde vriend. Interessant is dat het in het bosrijkere Wallonië beter gaat met deze mooie vogel. Dat geldt trouwens ook voor ons land, waar de goudvink niet op de rode lijst staat.

- in The Guardian schrijft journalist Damian Carrington over een irrigatieproject in Dafur dat mensen bij elkaar brengt in een regio geteisterd door oorlog. In de Sahel valt jaarlijks 20 cm regen. Ter vergelijking: in Nederland was dat in 2017 87,4 cm. Het weinige water en de klimaatcrisis dragen bij aan conflicten en geven nog meer reden aan mensen om te vluchten. De nieuwe stuwdammen verlagen de stroomsnelheid van de rivier - die in het regenseizoen ontstaat -, zodat het water verspreid wordt over meer land en langzaam in de grond kan zakken. Voorheen profiteerden 150 boeren van het regenwater. Nu zijn dat er 4.000. "Als de velden zo groen zijn, heb ik geen reden om weg te gaan", zegt akkerbouwer Ali Mohammed. Irrigatie brengt dus toch vrede, al zegt Afrika- en bodemkenner Henk Breman dat we ons er niet op blind moeten staren.

- zuipen met de baas is niet zo'n goed idee. In Japan is - of was, afgaande op het artikel van de BBC - het gebruikelijk om regelmatig met je baas te gaan drinken. Soms wel vier keer per week, volgens Tats Katsuki, een van de managers die aan het woord komt in het artikel. Nomikai, drinkbijeenkomsten, zijn volgens Japans gebruik cruciaal om een band te krijgen met je manager en collega's. De druk om mee te drinken - en dronken te worden - is hoog. Een aantal bedrijven is er huiverig voor geworden. Niet uit zorgen voor de gezondheid, maar voor foute sociale druk. "Mensen dwingen naar een drinkfeest te gaan kan gezien worden als intimidatie", zegt Kumiko Nemoto, professor sociologie aan de Kyoto University of Foreign Studies. De Japanse regering wil vanaf volgend jaar regels voor werkgevers invoeren om pesterijen op het werk te voorkomen. Deze wetgeving maakt deel uit van een bredere poging om schadelijk gedrag op de werkplek uit te roeien. Japan staat bekend staat om het urenlange straffen en zelfs de dood als gevolg van sociaal afgedwongen overwerk.

Je kon er vandaag niet omheen: het boerenprotest. Daarover schreven we de hoop op een toekomst in het verleden. Jacobs Douwe Egberts en Peet’s Coffee gaan samen verder als JDE Peet’s. Wat de Franse overheid niet lukt, gebeurt nu toch dankzij stakingen in het openbaar vervoer: Parijzenaars stappen massaal op de fiets. 40,9 graden Celsius: de heetste gemiddelde landelijke temperatuur ooit in Australië gemeten. De Gemeente Drimmelen is bang voor imagoschade door een legale wietplantage. Het CBS stelt vast dat het aantal winkels daalt, maar er komen meer supermarkten en tuincentra.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken