Google investeert in innovatieve toepassingen die technologie en gezondheid combineren. Zo vertelde de internetgigant eerder dit jaar te werken aan een smart contactlens die met microsensoren in het traanvocht iemands bloedsuiker kan monitoren.

Smart spoon
Deze week kwam Google in het nieuws met een praktische nieuwe toepassing van zijn Google(x) Life Sciences afdeling. Google heeft geld, denkkracht en technologie toegepast op: de lepel.

Met succes. De lepel maakt het mensen met ernstige tremors mogelijk toch zelfstandig te eten zonder al het voedsel van de lepel af te schudden. De technologie 'voelt' hoe de hand trilt en pas zich, door gebruik te maken van honderden algoritmes, voortdurend aan om in balans te blijven. In klinische onderzoeken bleek de Liftware lepel gemiddeld 76% minder te trillen dan een gewone lepel.

Voor Parkinson patiënten - en anderen met trillende handen - zijn al wel andere hulpmiddelen ontwikkeld, maar het is voor het eerst dat technologie op deze manier ingezet wordt. "We willen vandaag mensen in hun dagelijks leven helpen en hopelijk op de lange termijn inzicht in de ziekte vergroten", zegt Google-woordvoerder Katelin Jabbari in The Huffington Post. Ook medici zijn enthousiast, omdat patiënten met de lepel - die ook met een vorkdeel kan worden uitgerust - weer zelfstandig kunnen eten.
De Google-technologie is weliswaar geen remedie, maar wel een positieve verandering voor de ruim 10 miljoen mensen die wereldwijd met Parkinson-trillingen te maken hebben.

Sensoren en sleutelhouders
Anupam Pathak, oprichter van Lift Labs, wil op korte termijn ook sensoren aan de lepel toevoegen om daarmee nog beter trilhanden te kunnen meten, begrijpen en verlichten. De Liftware is te koop voor $295, meldt The Huffington Post. In plaats van een lepel kunnen er ook andere elementen aan de handgreep toegevoegd worden, zoals een vork en een sleutelhouder.

Fotocredits: Lift Labs
Dit artikel afdrukken