Google X, onderzoeksinstituut Google, start Baseline Study, een nieuw project dat tools moet opleveren om de lichamelijke gezondheidstoestand van mensen gedetailleerd te kunnen monitoren. Doel: zich ontwikkelende ziekten herkennen voor ze kwalijk worden. De Wall Street Journal brengt een uitgebreide beschrijving.

Gezonde personen
Het ambitieuze project start met het verzamelen van de genetische en moleculaire gegevens van 175 kerngezonde personen. Dat moet de basis leggen voor een datacollectiemethode die in omvang verder gaat dan alle tot nu toe bekende pogingen om gezondheid en het uit balans raken van onze persoonlijke homeostase* te bepalen.

Wearables
Google gaat op zoek naar de rol die dataverzameling via zng. wearables zoals de iTime van Apple, de Simband Samsung, Google's eigen experimentele contactlens, Google Glass en andere self tracking devices van inmiddels talrijke andere Quantified Self apparatuurmakers.
Het bedrijf ziet zijn eigen rol als makelaar tussen en ontwikkelaar van de analyses en conclusies die uit de samenwerking tussen de datacollecties kunnen resulteren.

Grote markt
Het experimentele project kan Google een belangrijke speler maken in de opkomende wereld van de preventieve gezondheidszorg. Volgens marktkenners is die markt over drie jaar al $10,8 miljard waard.

* Homeostase: een evenwichtssituatie die onze persoonlijke gezondheid weergeeft; de inbreuken daarop kunnen de bron van wat we 'ziekte' noemen worden
Dit artikel afdrukken