De Amerikaanse voedingswetenschapper Brian Wansink bestudeerde 52 van deze afbeeldingen uit het afgelopen millenium. Een periode waarin de productie, beschikbaarheid, veiligheid, hoeveelheid en betaalbaarheid van eten drastisch toegenomen zijn, schrijven de auteurs in het artikel, gepubliceerd in Journal of Obesity.
De onderzoekers bestudeerden de afmetingen van het brood, de gerechten en de borden op tafel. Op de schilderijen troffen ze vis of paling (18%), lamsvlees (14%) en varkensvlees (7%) aan. Op 46% van de schilderijen was het hoofdgerecht niet herkenbaar. Vervolgens indexeerden ze de afmetingen in relatie tot de gemiddelde grootte van de hoofden op de afbeelding. Een index van 2.0 betekent dan dat het brood op de afbeelding twee keer zo breed is als het hoofd van een gemiddelde apostel.
Daarna zetten ze de afmetingen uit in een tijdsgrafiek. In deze grafiek is de stijgende maat van de relatieve grootte van de porties te zien.
Zoals verwacht nam de afmeting van het afgebeelde voedsel in de loop der tijd toe. De gerechten zijn door de eeuwen heen 69,2% groter geworden, brood 23,1% en de borden op tafel namen met 65,6% in omvang toe.
Jaap Seidell vat de boodschap in zijn tweet samen: Goede vrijdag is steeds beter geworden.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dick Belderbos #6
Er wordt wel vaker rond feestdagen humor gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften; dit is wat mij betreft een klassieker:
http://www.bmj.com/content/327/7429/1459.long
Objectives To determine whether parachutes are effective in preventing major trauma related to gravitational challenge.
Design Systematic review of randomised controlled trials.
Data sources: Medline, Web of Science, Embase, and the Cochrane Library databases; appropriate internet sites and citation lists.
Study selection: Studies showing the effects of using a parachute during free fall.
Main outcome measure Death or major trauma, defined as an injury severity score > 15.
Results We were unable to identify any randomised controlled trials of parachute intervention.
Conclusions As with many interventions intended to prevent ill health, the effectiveness of parachutes has not been subjected to rigorous evaluation by using randomised controlled trials. Advocates of evidence based medicine have criticised the adoption of interventions evaluated by using only observational data. We think that everyone might benefit if the most radical protagonists of evidence based medicine organised and participated in a double blind, randomised, placebo controlled, crossover trial of the parachute.
Wat een prachtige debunk vindt hier plaats!
Zie de opmerking van Dennis Zeilstra , kijk naar de grootte van het lam in verhouding tot het bord - dit fresco is uit de jaren 1335-1345.
Lees het commentaar van de kunsthistoricus S.K. Rich waar Dick Belderbos ons op opmerkzaam maakt: "The graph in the Wansink and Wansink article (or at least the first few centuries covered by it) is probably not charting a shift in actual food portions. It is more likely charting the shift from hierarchical representation to mimetic representation that very famously took place in European painting between the eleventh and fifteenth centuries.
Love is in the eye of the beholder, zegt het Engels zo mooi. Ieder ziet wat hij wil zien.
#1, Wouter: je hebt gelijk, Obesitas had Wetenschap moeten zijn. Aangepast.
Er zijn er meer serieus op het onderzoek van de broertjes Wansink & Wansink ingegaan, Pollemans. Maar op de kretologie na, is weinig al te zeer wetenschappelijk aan hun onderzoek:
een geintje ter verluchtiging van de paasuitgave van een serieus zwaarlijvig tijdschrift.
Zoals ze ook een stukje publiceerden over atheïsten in schuttersputjes.
Zie het als popularisering van wetenswaardigheden over voeding, zoals Freek dat met biologie doet.
Brian schreef eerder o.m. ook over "Food porn" en de "92% Clean Plate Club".
Je kan ook de conclusie trekken dat dit aantoont dat de schilderstijl in de loop der eeuwen veranderde...
Maar wacht eens even, die was ook aan het veranderen.
In de Renaissance (ca. halverwege de grafiek) begonnen kunstenaars veel meer belang te hechten aan realistische verhouding tussen de onderwerpen dan in de eeuwen daarvoor. In de middeleeuwen was het vooral de (religieuze) belangrijkheid van specifieke onderwerpen op een afbeelding die bepaalde hoe groot ze werden uitgebeeld. Zou dat de bevindingen verklaren?
Dit schilderij kan voor het onderzoek niet representatief zijn.
Iedereen kijkt chagrijnig omdat er zo’n verdomd klein lam ligt, het lijkt wel een mager konijn.., en er staat helemaal geen kan wijn, zelfs geen karaf water op tafel, en er is veel te weinig brood.
Kijk maar eens goed naar die koppen !
De apostel rechts op het einde heeft een broodje dat hij bereid is met zijn mes te verdedigen, en rechts aan te overkant toont een apostel aan de anderen demonstratief een te klein stukje.
De rest weigert de karige brokken zelfs maar op te nemen..
Hier speelt iets anders..
Judas moet daar meer van af geweten hebben.
De Here zelf was niet zo sober.. Denk aan de bruiloft in Kanaa. Vaten water werden in wijn veranderd, en het brood naar believen vermenigvuldigd... Nog niet gesproken over de wonderbaarlijke visvangst waar iedereen zijn diepvries mee kon vullen..
Trouwens, wat voor wetenschappelijks is er aan dat onderzoek ?