Sinds 2010 zijn de visbestanden met 50% toegenomen en dat betekent dat voor de meeste vissoorten de bevissing inmiddels plaatsvindt op de wetenschappelijk bepaalde 'maximum sustainable yields' (MSY). "Nog nooit was de overbevissing in de EU zó laag," zegt Daniel Voces van Europêche. "Het nieuws over duurzame visserij is onmiskenbaar goed. Dat is te danken aan de jarenlange offers die de EU-vissersvloten gebracht hebben en de intensieve samenwerking met wetenschappers en overheden om de visserijpraktijken en het visserijbeheer te verbeteren."
Door de inspanningen van de visserijbedrijven is in recordtijd bereikt dat bijna 100% van de aangelande vis in Europa uit op MSY-basis beviste bestanden afkomstig is. Alleen in de Middellandse Zee is de situatie minder rooskleurigHet STECF is het wetenschappelijk orgaan van de Europese Commissie dat onafhankelijk wetenschappelijk advies uitbrengt over de instandhouding en het beheer van het zeeleven op basis van biologische, economische, ecologische, sociale en technische overwegingen. Beleidsmakers kunnen dankzij het STECF hun beslissingen over visquota en de uitvoering van het Gemeenschappelijk Visserij Beleid (GVB) baseren op solide wetenschappelijk bewijs en inzichten in wat een gezonde visstand is.
Er staat nog meer goed nieuws in het rapport. Zo is niet alleen het aandeel van overbeviste bestanden bijna gehalveerd ten opzichte van 2007, maar laat ook het aandeel van de bestanden die zich buiten de biologisch veilige grenzen bevinden een soortgelijke neerwaartse trend zien. Bovendien blijkt het aantal jonge vissen dat in de bestanden terechtkomt sinds 2012 voortdurend toe te nemen. Alleen in de Middellandse Zee is de situatie minder rooskleurig en blijven veel populaties overbevist.
Wantrouwen
Jammer dus dat activistische milieuorganisaties voortdurend hel en verdoemenis blijven roepen en onderzoeksrapporten uitbrengen die moeten bewijzen hoe dramatisch het gesteld met de visbestanden in de Europese wateren, zegt Voces. "Het stoort de industrie echt dat sommige NGO's de goede vooruitgang die in de afgelopen 20 jaar is geboekt, niet erkennen. Het frustreert de inspanningen van onze bedrijven die investeren in duurzame praktijken en de dingen beter willen doen. Het genereert een sfeer van wantrouwen, waardoor de samenwerking van de industrie met wetenschappers, overheden en NGO's in gevaar komt". Geen enkele sector heeft zich de afgelopen 10 tot 20 zó ingezet voor duurzaamheid en zo veel inspanningen geleverd als de Europese visserijsector.
Verwarring
Volgens Voces raken ook consumenten in verwarring door de agressieve campagnes van de NGO's. "Consumenten kunnen denken dat de oceanen en de visbestanden zich in een schrijnende situatie bevinden en dat het consumeren van vis zou bijdragen aan het schaden van het milieu, terwijl het juist het tegenovergestelde het geval is." Door de inspanningen van de visserijbedrijven is in recordtijd bereikt dat bijna 100% van de aangelande vis in Europa uit op MSY-basis beviste bestanden afkomstig is. Maar die inspanningen en dus ook de positieve resultaten worden teniet gedaan door tegenstrijdige beleidsbesluiten, voortdurende hervormingen en onhaalbare doelen die het publiek de indruk geven dat de visserij niet duurzaam is, betreurt Voces namens Europêche.

Figure 1: Trends in the indicators of stock biomass; blue: 53 stocks in the NE Atlantic, black: 41 stocks in the Mediterranean & Black Seas, green: 73 data limited stocks

Figure 2: Trend in F/FMSY (46 stocks) shows that over all stocks, on average, the exploitation levels are close to FMSY. Dark grey zone shows the 50% confidence interval; the light grey zone shows the 95% confidence interval
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik zal mijn reactie van 'Boerderij 2.0' nog wat toelichten. (Heeft even niks te maken met de vissen, maar wel met het soort reacties).
Las in Vork het artikel 'platteland is niet alleen productieruimte voor de landbouw wat over de visie van Dirk Strijker gaat: boeren hebben een heel andere kijk op het platteland, dan de andere 17 miljoen. Leek mij een genuanceerd artikel. Las dat ie ook in Boerderij artikelen schreef. Zocht er ééntje, overgangsgebieden bieden goede mogelijkheden , en keek naar de reacties: "nou, de naam vakblad kan er wel af bij boerderij"; "hij blijft voor eigen parochie preken zonder iets zinnigs toe t voegen", ennuh..." zulke flapdrollen komen ons vertellen hoe wij moeten boeren? Dan wordt je een over gesubsideerde parkbeheerder!"
En kijk nu naar een aantal reacties hier op Fl? Dat bedoelde ik met 'boerderij 2.0' Het is de bekende parochie.
Gumbah Jah....
O ja, dat pamflet over respectvolle omgang?
#Jaap, het is ook de kop: 'NGO's blijven drammen'; past in het (rechtsige) jargon van de reacties bij aantal artikelen van 'boerderij' (beetje opletten redactie). NGO's---->belletje------>rechtsig jargon. Zoiets als 'dog whistles'., dwz een belletje (een woord zoals TBO of NGO, mét 'drammen'), wat dan een bepaalde reactie bij een achterban oproept. Lekker los gaan. Kankeren op z'n Nl, met ruggesteun. En die is tegenwoordig rechts georienteerd.
Het lijkt wel Boerderij 2.0 wb de reacties. Haal er activisten, NGO's, TBO's, veganisten, romantici, maar bij, en het loopt faantaastisch.
#1 #2 , #4 Heren, heren, jullie gaan weer lekker los. Lijkt me heerlijk om zo feitenvrij te kunen schelden.
Jullie zouden ook een stukje kunnen lezen. Bijvoorbeeld https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191105_58556044/stichting-noordzee-vissers-mogen-nog-steeds-meer-vangen-dan-verantwoord-is?utm_source=google&utm_medium=organic
Daarin staat oa "Vissers mogen nog steeds meer vis uit de Noordzee vangen dan volgens wetenschappelijke normen verantwoord is. Van de Europese visquota die overbevissing moeten voorkomen, is bijna de helft te hoog, constateert Stichting De Noordzee in een analyse."
En "Van de visquota die aan Nederlandse vissers zijn toegewezen, ligt 37 procent boven een duurzaam niveau. Een groot deel van de overbevissing die daar het gevolg van is, gebeurt in wateren als de Keltische Zee en het Kanaal."
Het is goed dat de overbevissing afneemt. De vissers hadden natuurlijk zelf ook last van de overbevissing, maar concurreerden elkaar naar beneden. Het heeft desondanks decennia geduurd voor de overbevissing echt werd aangepakt. Mooi dat we nu op de goede weg zijn. Maar het artikel zegt dat meeste soorten nu duurzaam worden bevist, niet alle. Er is dus na al die tijd nog altijd overbevissing. Volgens de analyse van Stichting De Noordzee wordt 37% van de soorten nog overbevist. De kabeljauwstand, voorheen een grote visserij, is nog altijd niet hersteld. Haaien en roggen werden gevangen als bijvangst, hun stand decimeerde. De stand is nog lang niet hersteld.
Dus het is toch niet zo gek dat NGO's blijven hameren op de noodzaak verder te verduurzamen? En dit gaat nog alleen over visbestanden. We hebben het nog niet gehad over de verwoesting van het bodemleven door de boomkorvisserij. Duurde ook vele jaren voor dat dat werd aangepakt. En toen verklooide de vissers en overheid het alternatief, de pulsvisserij door de zaak te besodemieteren. Gelukkig hebben we die NGO's, als tegenwicht tegen domme hebzucht en roofbouw.
Grote gelijkenis met de natuur TBO's ze blijven maar klagen en met succes, het levert ze de komende 10 jaar E 1.140.000,= PER "werk"DAG op, vindt daar maar eens plek voor....
#2 Klopt, Jordi Kolenbrander. Terwijl er ook activisten dolblij waren, wanneer die zich eindelijk konden opheffen.
Denk maar aan de strijd om actief en passief kiesrecht begin vorige eeuw ..
(Dat laatste met de kantekening dat dat recht in Nederland pas 100 jaar later in deze (!) eeuw, en als laatste in Europa..., op beschamende wijze nog door de Hoge Raad en Hof in Straatsburg afgedwongen moest worden, omdat het negeren van dat recht tot in de Eerste en Tweede kamer getolereerd werd... Geen enkele partij protesteerde tegen het feit dat de SGP het passief kiesrecht (recht om gekozen te worden) voor vrouwen in haar statuten verbood. Ongelofelijk eigenlijk..)