Wie denkt dat Dariush Mozzafarian een nieuwe dieetgoeroe is, vergist zich. Hij is een bekende academicus met een uitstekende en solide staat van dienst. Ook voor zijn adviezen deed hij onderzoek. Daarmee formuleren we het eigenlijk verkeerd. Zijn advies is het resultaat van een meta-onderzoek naar de prijzen van diverse typen voedsel in 10 landen.

Mozzafarian en zijn medeonderzoekers komen tot de conclusie dat gezond eten $1,50 per dag meer kost, maar op de lange termijn een veelvoud van de jaarkosten van zo'n menu in zorgkosten en ellende zal besparen. Op basis van hun werk concludeert de Harvard School of Public Health dat gezonde eters die niet duur uit willen zijn, maar 5 dingen hoeven te onthouden:

1. Kook zelf, dat kost het minst
2. Breng vlees terug tot een minimum, eet vooral plantaardig en koop in via een voedselcollectief buiten de retail om
3. Als je eet met aandacht, heb je minder nodig en bespaar je geld
4. Processeds foods verzadigen niet en laten je dooreten
5. Calculeer de kosten van voeding ook op basis van hun effecten op langere termijn

Zo simpel is het volgens de Amerikanen van Harvard. Hun lijstje van 5 is korter dan het lijstje van 10 dat Braziliaanse overheid onlangs naar buiten bracht om haar onderdanen slanker te krijgen en houden. Als je je houdt aan de eerste vier, zou je de vijfde zelfs mogen vergeten. Goedkope gezondheid is het resultaat van die vier, stelt Harvard immers.

Toch een vraag: zou je nou wel lekker en gevarieerd kunnen eten als je je moet behelpen met de productie van een volkstuin of één van die andere soorten stadsland- en tuinbouw van doe-het-zelf fanaten?

Fotocredits: Dariush Mozzafarian, still, HSPH
Dit artikel afdrukken