Mozzafarian en zijn medeonderzoekers komen tot de conclusie dat gezond eten $1,50 per dag meer kost, maar op de lange termijn een veelvoud van de jaarkosten van zo'n menu in zorgkosten en ellende zal besparen. Op basis van hun werk concludeert de Harvard School of Public Health dat gezonde eters die niet duur uit willen zijn, maar 5 dingen hoeven te onthouden:
1. Kook zelf, dat kost het minst
2. Breng vlees terug tot een minimum, eet vooral plantaardig en koop in via een voedselcollectief buiten de retail om
3. Als je eet met aandacht, heb je minder nodig en bespaar je geld
4. Processeds foods verzadigen niet en laten je dooreten
5. Calculeer de kosten van voeding ook op basis van hun effecten op langere termijn
Zo simpel is het volgens de Amerikanen van Harvard. Hun lijstje van 5 is korter dan het lijstje van 10 dat Braziliaanse overheid onlangs naar buiten bracht om haar onderdanen slanker te krijgen en houden. Als je je houdt aan de eerste vier, zou je de vijfde zelfs mogen vergeten. Goedkope gezondheid is het resultaat van die vier, stelt Harvard immers.
Toch een vraag: zou je nou wel lekker en gevarieerd kunnen eten als je je moet behelpen met de productie van een volkstuin of één van die andere soorten stadsland- en tuinbouw van doe-het-zelf fanaten?
Fotocredits: Dariush Mozzafarian, still, HSPH
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Onder processed foods wordt veeal verstaan: het voedsel wat in fabrieken gemaakt is, wat op voedsel lijkt, maar vol zit met allerlei toevoegingen en waarbij de gezonde aspecten eruit gehaald zijn.
Of je er brood en appelmoes onder kan rekenen is de vraag, maar het gaat voornamelijk bijv om de kant en klaar maaltijden, pizza's, cornflakes en al dat soort ontbijtproducten, kant en klare broodjees voor de magnetron, chips, koekjes, pakjes en zakjes, fastfood enz. De producten die dus eigenlijk lege caloriëen bevatten, of zo bomvol toevoegingen zitten waarvan je de naam niet eens zou kunnen uitspreken en waarvan men bij kleine hoeveelheden zegt dat het 'geen kwaad kan voor de gezondheid' maar er nooit gekeken wordt wat het doet als je er teveel van eet en ook nog eens combineert met andere producten waar het ook in zit. Hoe meer toevoegingen ergens in zit, hoe meer processed het is.
@ iris: neem er ook een platglasbakje bij voor vroege groentes, en boerenkool, prei, spruiten enzo kan de hele winter op het land blijven, dus geen kelder voor nodig.
@Anke
Dat wiettelers het ook graag gebruiken is logisch.
Je hebt er immers geen/weinig grond/substraat voor nodig en de productie is erg hoog.
Noem het dus maar gewoon moderne productie technieken die ondertussen vrij gebruikelijk worden in de tuinbouw.
(In wezen wil een wietteler hetzelfde als wat wij willen: een groeie opbrengst van wat hij gezaaid heeft)
@Paul,
Ik heb aqua/aeroponics opgezocht en kom uit bij wiettelers, wat ik begrijp is dat het om beregening/besproeien gaat. Mijn probleem is dat er gif in de grond zit vandaar de potten en bakken.
@Anke
Dat probleem heb ik hier ook een beetje.
In plaats van bakken/potten ga ik dit jaar eens aan de slag met aqua/aeroponics. Mijn probleem met potten was altijd dat dat zomers nog wel eens mis ging. Bijkomend voordeel is ook dat je er meer de hoogte mee in kunt.
(sorry, op het randje van 'off topic' vrees ik)