Mozzafarian en zijn medeonderzoekers komen tot de conclusie dat gezond eten $1,50 per dag meer kost, maar op de lange termijn een veelvoud van de jaarkosten van zo'n menu in zorgkosten en ellende zal besparen. Op basis van hun werk concludeert de Harvard School of Public Health dat gezonde eters die niet duur uit willen zijn, maar 5 dingen hoeven te onthouden:
1. Kook zelf, dat kost het minst
2. Breng vlees terug tot een minimum, eet vooral plantaardig en koop in via een voedselcollectief buiten de retail om
3. Als je eet met aandacht, heb je minder nodig en bespaar je geld
4. Processeds foods verzadigen niet en laten je dooreten
5. Calculeer de kosten van voeding ook op basis van hun effecten op langere termijn
Zo simpel is het volgens de Amerikanen van Harvard. Hun lijstje van 5 is korter dan het lijstje van 10 dat Braziliaanse overheid onlangs naar buiten bracht om haar onderdanen slanker te krijgen en houden. Als je je houdt aan de eerste vier, zou je de vijfde zelfs mogen vergeten. Goedkope gezondheid is het resultaat van die vier, stelt Harvard immers.
Toch een vraag: zou je nou wel lekker en gevarieerd kunnen eten als je je moet behelpen met de productie van een volkstuin of één van die andere soorten stadsland- en tuinbouw van doe-het-zelf fanaten?
Fotocredits: Dariush Mozzafarian, still, HSPH
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Richtlijn nummer 4. Wat zijn processed foods? Brood? Kaas? Appelmoes? Vleesvervangers? Of de nieuwste koekjes van Liga, belVita, die een goed ontbijt zouden zijn bij haast in de ochtend?
Zelf koken heeft veel voordelen. Het fornuis is voor menigeen een bron van vreugde. Maar over aanbeveling nummer 1, kook zelf omdat het het minst kost, valt te steggelen.
Onder 'processed' wordt tegenwoordig verstaan 'highly processed': vergaand geraffineerd en gezuiverd. Dat betekent in het algemeen dat ze producten die zo genoemd worden hun energie snel prijsgeven. Dit in tegenstelling tot BelVita dat - na lang studeren op meel mét behoud van de hele zemel en een 'traag' bakproces, zoals koekenbakker Mondelez claimt - misschien juist wel 'low processed' zou mogen heten.
Op zich probeer ik al een tijdje met deze regels te leven.
Onder 'processed food' versta ik in dit kader vooral 'designed food': voedsel dat zo ontworpen is dat de nadruk ligt op door eten, door drinken. Eten waar je niet meer van af kunt blijven op het moment dat je er eigenlijk genoeg van hebt gegeten. De oudste zichtbare voorbeelden kom je bij bier bijvoorbeeld tegen. Van het ene biertje heb je na consumptie gelijk trek in een volgende. Van andere bieren kun je gewoon een tijd genieten.
Het calculeren van maaltijden vond ik heel interessant om te doen toen ik overstapte van het standaardaanbod van de supermarkt naar alternatieven. Zo bleek bij de broodmaaltijd dat het overstappen naar 'ouderwets' biologisch gebakken brood en biologisch broodbeleg op maandbasis niet duurder was. De prijzen lagen wel 50% hoger, maar ik at ook de helft minder aan boterhammen, omdat ik met een paar boterhammen meer dan voldaan was en geen behoefte had om meer (teveel) te eten.
@Redactie: zou je nou wel lekker en gevarieerd kunnen eten als je je moet behelpen met de productie van een volkstuin?
Mijn ouders hebben een aantal jaar een moestuin gehad; met een behoorlijke vriezer komt daar wel je dagelijkse portie groenten vanaf. Aardappels en graan is een ander verhaal. Veel vlees levert een moestuin niet op, tenzij je het wild dat van je planten komt eten "oogst". Fruit moet ook wel lukken met een paar bomen en struiken.
Variatie lukt wel als je gevarieerd zaait.
Ik zou wel eens willen weten waarom we minder dieren moeten eten.