Professor Jaap Seidell, de man die erop toe moet zien dat Ikkiesbewust een beetje eerlijk blijft doen, ziet de toekomst rooskleurig. Volgens hem komt het allemaal vanzelf goed. Professor Jaap, hij groeide op in Brabant in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw, weet nog hoe slecht het daar vroeger was. Brabanders leefden in de crisisjaren van jenever en aardappelen. Je herkent vast het grijsgedraaide Van Gogh-plaatje uit Nuenen, vlakbij Eindhoven waar Jaap op school ging. Mensen hadden er geen koelkasten en gingen na de crisis van de jaren '30 in de jaren '50 aan de reuzel, roomboter en gepekelde sperziebonen. 'Pardon, uw eethistorische kennis?', vroeg eetschrijver Gerrit-Jan Groothedde zich van de week af naar aanleiding van Jaap's uitspraken in de Volkskrant.
Seidell's boodschap is duidelijk. Hou toch op met die Pollan en het eten dat zijn grootmoeder niet meer zou herkennen. Da's leuke romantiek, maar niet de werkelijkheid. Nuenense aardappels met jenever wel.
Jaap deed natuurlijk gewoon van tutterdetut, het komt allemaal goed. Mensen eten nl. toch wel wat in de winkel ligt. Ook al vindt Frans Kok het al over twaalven, Jaap is optimistisch. Logisch, want hij vindt dat je kunt mensen heel makkelijk anders laten eten, omdat je gewoon kunt bepalen wat er in de winkel komt. Gewoon labeltjes plakken en de rest flink zwartmaken. Haast of geen haast, daarom is er dus Ikkiesbewust.
Deze week kwam er ook ander nieuws. Van Israelische hoog- en weledelgeleerden. Hun
Weg dus met dat Almachtige Logo, want het kon wel eens gevaarlijk wezen.
Maar nee, of ze God zelf zijn. Ons voedingsdeskundig driemanschap weet het zeker. Er moet wat gebeuren (Kok) en dat doen we toch gewoon even (Seidell). 'Simpel' met maar 1 streng label (Katan).
Het trio durft. Wat een verantwoordelijkheid durven ze op hun schouders te nemen! Zeker als het straks niet blijkt te kloppen en we weer voor een decennium of wat de verkeerde meuk de winkels in blijken te hebben geslingerd. En het ergste is dat gezondheidsminister Ab Klink, de trouwe adjudant van de baas van ons VU-kabinet (goh, daar werken ook Seidell en Katan - Kok is een platte Wageninger die slechts hoopt) het allemaal steunt.
God zij met ons!
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Je bent ook nog laat (en helder) op :-)
Die hebben van nature geen hoorns en het zijn nog aardige beesten ook.
En de Aberdeen Angus koeien .... ? :-)
Kok is wel duidelijk over de hoorns van de dames, want koeien hebben wel degelijk hoorns, alleen worden die in de reguliere melkveehouderij gekapt. Alleen BD koeien moeten hun hoorns verplicht behouden.
P: heel wijze dingen gezegd!
"Do not put all your eggs in the same basket" is een oude wetenschap.
Verder is het overduidelijk dat koopkracht en vooruitgang van de geneeskunde (inderdaad antibiotica en verder neonatale zorgen) véél meer hebben bijgedragen tot de langere levensverwachting dan dieet.
Dat is, uit alles wat we hier al geleerd hebben, eigenlijk de basis: dieet toeternietoe, toch niet de samenstelling ervan. wel de hoevelheid en verder fenomenen zoals beweging, gebrek aan stress (men leeft opvallend langer in kloosters en abdijen) en kapitaal: rijke mensen leven langer dan arme.