De actie is een initiatief van stichting Even Geen Vlees en wordt gesteund door Bite Back, Animal Rights en Animal & Climate Save Nederland. De demonstranten dragen protestborden met teksten als 'Make it Cruelty Free, Make it Vegan', ze delen flyers uit en tonen beelden van een koeienslachthuis.

Wreedheid
Armanda Govers, directeur van Even Geen Vlees, betoogt dat investeringen in innovaties die het dier overbodig maken, zoals plantaardige melk en kweekzuivel, wreedheden tegen dieren uit de wereld kunnen helpen. "Het streven zou niet slechts een halvering van de veestapel moeten zijn, maar een complete vervanging daarvan met nieuwe productiewijzen." En daarom staat Even Geen Vlees in Amersfoort op de stoep, want FrieslandCampina, een van de top-5 zuivelconcerns ter wereld, zou niet in plantaardige innovaties investeren. Concurrenten als Nestlé, Danone en Fonterra doen dat wel.

Volgens woordvoerder Sjoerd van Sprang van FrieslandCampina (RFC) zijn Nederlandse melkveehouders die lid zijn van zijn coöperatie dag in dag uit bezig met een goed leven voor hun koeien. Het bedrijf monitort en meet continu en de standaarden die RFC hanteert, horen tot de hoogste ter wereld. "Wij geloven in de kracht van zuivel en de waardevolle voedingsstoffen die daar in zitten. Het is niet voor niets dat wereldwijd wetenschappelijk onderzoek en internationale gezondheidsorganisaties zuivel aanraden als belangrijk onderdeel in een dagelijks, gezond en gevarieerd dieet."

Daar horen ook vegetarische producten zoals Valess bij. "We sluiten vegan niet uit als product, maar we doen verder geen uitspraken over eventuele innovatietrajecten," aldus Van Sprang.

Fossielvrij
Naast dierenleed is ook het klimaat een belangrijke drijfveer voor de activisten. "Voor dierlijke producten geldt net zo goed als voor fossiele energie dat de nadelen ervan onevenredig groot zijn," zegt Govers. Maar ze staat op de stoep bij een bedrijf dat juist deze week bekend maakte in 2050 helemaal fossielvrij te willen zijn.

Dat doet RFC door te werken aan 100% hernieuwbare energieproductie van zijn boeren, de uitstoot op elk niveau - van sourcing tot productie tot verpakking - te minimaliseren en door ook zelf energieneutraal te worden. "De CO2-footprint van zuivel bestaat voor maar voor een heel klein deel uit fossiele brandstoffen en die faseren we uit," aldus Van Sprang. "We doen het in een zodanig tempo dat iedereen mee kan."
Dit artikel afdrukken